Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

TEST DNES: Hovězí bujony v kostce ochromí chuť nadbytkem soli

Prý je při vaření nikdo nepoužívá, a přesto se bujony v kostce vyrábějí už víc než sto let. MF DNES zjišťovala, jestli je možné najít polotovar chutný a výživný.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

M85i79l46a39n 18K30e14s50l

24. 9. 2019 17:05

Přiznám se,že jsem ten dlouhatánský článek nečetl celý.Mám osmdesátšest let.Moje matka bez kostky Magi polévku neuvařila.V naší domácnosti se nejprve používal Masox ,nyní do polévek házíme kostky polského Kucharku.Totéž dělají i moji dva sourozenci.Všichni žijeme.Oni jsou o deset let mladší než já.Ne každému asi ta sůl vadí.

0 0
možnosti

Sůl bych si nepřidal do talíře ani omylem. Na to se mám příliš rád. A nechápu tento zlozvyk velkého počtu lidí.

0 0
možnosti

Soli kyseliny glutamové jsou podle českého chemického názvosloví glutamany. Podle stejného názvosloví je glutamát pouze disociovaným kationtem kyseliny glutamové

0 0
možnosti

Proboha, jak slovutná paní (nebo slečna) redaktorka přišla na cenu kvalitního vývaru 3 litry za 300 Kč? A navíc ještě několik hodin u sporáku? To do toho hrnce dává půl krávy a pak fouká do plamene? Dělala někdy opravdu doma vývar? Nic jiného než vlastní vývar doma nepoužívám a vyjde mě to podstatně levněji, než kdybych kupovala blivajzy průmyslových bujónů, o chuti a zdraví prospěšnosti nemluvě. On se dá chutný vývar pořídit velmi levně, stačí jen při vaření myslet a chytře využívat mrazák. Ať už vykosťuji jakékoliv maso, kosti vždy schovám do mrazáku, stejně tak nepotřebné skrojky nebo třeba nevyužité košťály od zeleniny či odlámané konce z chřestu ale i tuhé stonky některých bylinek. A když mám nashromážděno dost surovin, dám na pekáč, přidám podle potřeby něco málo kořenové zeleniny a na čtvrtky nakrájenou cibuli a vše cca 3/č hodiny zapeču. Potom vyklopím do 8l !! hrnce, přidám 1-2 bobkové listy, pár kuliček pepře a nového koření, trochu soli a zaliju téměř po okraj vodou, uvedu do varu, stáhnu plotnu na minimum aby se to jen takzvaně táhlo a víc se toho nevšímám, nechám klidně přes noc. Takže cenově většina surovin, co by se jinak vyhodilo plus cca 2 mrkve, 2 cibule, 1 petržel a kousek celeru, špetka toho koření viz výše – suma sumárum 50,- kč? Část vývaru odeberu, nakrájím obrané maso z kostí, zavařím kousek čerstvé zeleniny a mám luxusní polévku, zbytek vývaru po přecezení a vychladnutí naleju do plastových misek a zamrazím. Práce minimum – dohromady do hodinky? Ale ta chuť je k nezaplacení!

4 0
možnosti

J11a12n 67K15o45l83a10r

17. 9. 2019 14:47

Normalne jsem dostal chut si vyvary taky delat (ja je normalne nedelam - ani z tech "kostek"; kdyz uz, tak zeleninove polivky, nebo treba cockovou - ale to neni vyvar). Dik.

0 0
možnosti

J49a70n 91K23o24l71a30r

17. 9. 2019 13:26

Jednou jsem koupil "smes" na obalovani (rohliky nejim, tak si strouhanku nedelam). ... No to maso jsem mohl vyhodit. .... Ja vul se totiz nepodival na slozeni - bylo tam, a to fakt nekecam, 30% soli. Ktere prase to vubec muze dat do regalu?

0 0
možnosti

To je jedno, stejně si spousta lidí polívku osolí ještě předtím, než ji ochutnají

0 0
možnosti

ja z pohodlnosti používam ten Vitana natur bez glutamanu. určite však nie podľa návodu - kocka na 1/2 litra vody (skôr do 3 a viac litrov výsledného produktu). a nikdy nie do klasickej hovädzej alebo slepačej polievky..

0 0
možnosti

Již několik let si děláme domácí vývar. Hodíme kosti a maso na plech do trouby. Chvílí pečeme a pak do pomalého hrnce přes noc. Ráno jen necháme vychladnout a nalijeme do plastových pytlíku na kostky ledu. Práce celkem na půl hodiny. Když pak děláme polívku, hodíme do horké vody několik kostek bujónu a je to. A žádné dochucovadla (kostky, magi, vegetu atd) nepoužíváme. Je cítit příjemná chuť masa s minimem soli. Luxus...

1 0
možnosti

Bujony jsou hnus. Neni nad poctivy vyvar.

0 0
možnosti

Mě se v článku líbí ta část, jde glutamát je nebezpečný, protože vám jídlo s ním víc chutná. Nešlo by to vyřešit tím, že prostě budeme dělat jídlo tak, aby nebylo dobré? To by problém s přejídáním mohlo vyřešit.

2 0
možnosti

No já hlavně nemůžu pochopit, proč kvalitní jídlo znehodnocovat glutamátem. Když použiju kvalitní suroviny, tak výborně chutná i bez glutamátu. Jo pochopím, že když je jídlo vyrobeno průmyslově z náhražek bez chuti, které mají pouze funkci plnidla, je potřeba uměle zvýraznit chutě minimálního množství „základní“ (a mnohdy ještě nekvalitní) suroviny, protože jídlo by pak bylo mdlé.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

13. dubna 2024

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Za zmizení 12 miliard dolarů trest smrti. Vietnam potrestal historický podvod

12. dubna 2024  17:58

Za největší bankovní podvod ve vietnamské historii padl ten nejpřísnější trest. Rozsudek smrti si u...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

Letiště v Česku odbavila o třetinu víc pasažérů. Většinu z nich z Ruzyně

19. dubna 2024  11:13

Letiště v Česku loni odbavila téměř 15 milionů cestujících, meziročně zhruba o 29 procent více, ale...

Za zájezd jen čtvrtinu předem, navrhuje EU. Cestovky s tím mají problém

19. dubna 2024,  aktualizováno 

Premium Předem zaplaťte jen 25 procent a doplatek až čtyři týdny před odjezdem na dovolenou. Takový návrh...

Brusel vyčlenil půl miliardy eur na výroby munice, do Česka jdou tři procenta

19. dubna 2024

Dva české podniky uspěly v konkurenci evropských obranných firem, které se ucházely o finanční...

Ruské tankery mohou způsobit ekologickou katastrofu, varuje švédský ministr

18. dubna 2024

Švédský ministr zahraničí Tobias Billström varuje před ekologickou katastrofou, ke které by mohlo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!