Za uzavíráním obchodů zpravidla stojí prodělek, podle oficiálního tiskového vyjádření tomu tak v libereckém případě zřejmě není. "Restaurace měla stálou klientelu, která se stále rozrůstala," tvrdí v tiskové zprávě Jan Mráz, ředitel společnosti BK Team, která Burger King provozovala.
Společnost KFC, která nabízí rychlé občerstvení přes ulici naproti bývalému Burger Kingu, věří v stoupající počet hladových strávníků. "Zavření konkurence by podle našich odhadů mělo vést k mírnému navýšení počtu zákazníků v naší restauraci. Jsme připraveni," řekl Market District Coach KFC Libor Hubík.
Liberecký restauratér Ivan Duleba odchod Burger Kingu vítá. "Konečně. Ať si jsou v Praze a servírují tam svá jídla pro tlusté a ošklivé Američany," míní.
Společnost jeho přání nevědomky vyplní. "Už v první polovině roku 2013 chystáme v BK Teamu otevření dvou dalších provozoven v Praze a rozvoj sítě plánujeme i nadále," píše se v oficiálním vyjádření.
Z celého národa udělali blbce, zlobí se restauratér
Řetězce rychlého občerstvení jsou podle Duleby totálním omylem. "A totéž platí o té bageterii v Pražské ulici. Když půjdu do krámu, koupím si tři housky a dám si mezi ně deset deka šunky, tak mě to stojí dvacet korun a ne stovku jako v bageterii. Z celého národa udělali blbce," rozhořčil se restauratér.
Podle Duleby není nad poctivé jídlo. "Dělám šedesát až sedmdesát hotovek denně. A jídla neohřívám, já je vařím. Jsou to česká jídla a tento národ dodnes nepochopil, že je to jídlo naše, zdravé a kvalitní. Prostě pokrm, kterého se najím. Možná to začnou ale konečně chápat teď," doufá hostinský.
Sám by nejraději měl centrum města bez fast foodů. "To není restaurace, ale bufet. A pokud tady takové bufety mají být, tak ať jsou někde u nádraží nebo na výpadovkách z města. Tady v centru je to strašné," zlobí se. "Přitom kdysi bylo v libereckém centru, Jezírkem počínaje a nádražím konče, sedmačtyřicet hospod."