Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hotovky z hypermarketu. Na dobrou chuť zapomeňte, ukázal test MF DNES

  14:42
Škrobové omáčky, houskové knedlíky bez housky, rozvařené těstoviny, svíčková na smetaně bez smetany… Tak vypadala některá chlazená hotová jídla, která testovala MF DNES. Výsledné známky dopadly velmi špatně. Premiantem se stal výrobek, který by na vysvědčení dostal trojku.

Hotová jídla nabízejí hypermarkety v cenách kolem 70 korun za porci v regálech s chlazenými potravinami. Zákazníky lákají úhlednými krabičkami s krásnými obrázky jídel, za něž by se nemusel stydět ani věhlasný kuchař. Jejich obsah je však od nich hodně vzdálený.

Většina pokrmů není totiž připravena z masa, zeleniny, mléka a dalších základních surovin, jak si je děláme doma, ale namíchána z hotových přípravků, práškových směsí a mražených surovin, které výrobce kupuje od jiných dodavatelů, někdy i zahraničních. Přesto se nezdráhá na obal přidat slogan Zaručeně čerstvé.

Informace na obalech jsou zavádějící

Nebyl to jediný "fígl", jak získat zákazníka. Jak si jinak vykládat označení "bez glutamátů" na výrobku, v němž sice není přímo glutaman sodný, ale zato jiná dvě chemická ochucovadla? Nebo "Bez přidaného konzervantu" na pokrmu, kam sice výrobce konzervant sám nepřidal, ale přesto tam je – ve slanině.

Čtěte v pátek v MF DNES: Kompletní test chlazených hotových jídel včetně podrobného hodnocení

Z 13 chlazených hotových jídel, svíčkové s knedlíky, lasagne, boloňské špagety, plněná paprika a halušky, ani jeden nezískal jedničku, ba ani dvojku. Nejlepší pokrm si vysloužil známku 2,7, nejhorší čtyřku.

Smutné je, že na prvních místech v testu skončily zahraniční výrobky. Nejlépe dopadly Boloňské lasagne značky Marks & Spencer, nejdražší ze všech testovaných jídel. Ani ty však neprošly u desetičlenné poroty složené z kuchařů i laiků bez výhrad. Absolutně u nich propadla plněná paprika Heli, v jejíž chuti se projevilo velké množství náhražek. "Katastrofa. Nepřijatelné. Jen v případě nouze." Tak se o tomto jídle vyjadřovali hodnotitelé.

Jídla jsou přesolená

Závažnější výsledky než hodnocení chuti však přinesly analýzy, které zpracoval Státní veterinární ústav v Praze. Ukázalo se, že většina jídel obsahuje velké množství soli, kolem 4,5 gramů v jedné porci. Doporučený denní příjem pro dospělého člověka je přitom pět gramů.

Svíčková Chef Menu měla dokonce 5,2 gramu soli, s jedním obědem tak člověk do sebe dostane víc soli, než by měl přijmout za celý den. Není třeba zdůrazňovat, že nadbytečný příjem soli má své negativní dopady na zdraví, především na vznik vysokého krevního tlaku. "Taková jídla mohu doporučit skutečně jen výjimečně," říká lékařka Václava Kunová ze Společnosti pro výživu, která se zúčastnila hodnocení.

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KOMENTÁŘ: Po solárním tunelu je tu další. Možná ještě větší

2. května 2024

Premium Čeští solární lobbisté otevírají šampaňské, protože se otevřela cesta k dalšímu solárnímu Klondiku,...

Přepych na umělých ostrůvcích. V Dubaji ožívá projekt luxusních vil

5. května 2024

Uměle vybudované souostroví ve tvaru mapy světa se po léta považovalo za symbol excesů, které Dubaj...

Jak se peče uran. Reportáž z hlídané továrny, kde vzniká palivo do elektráren

5. května 2024

Korejská republika vyrobí téměř třicet procent elektrické energie prostřednictvím domácích...

Pár kilometrů, poloviční ceny. Byty na severu Čech jsou dražší než v Německu

5. května 2024

Premium Navzdory zpomalení ekonomiky a vysokým úrokovým sazbám cena nemovitostí na českém trhu za poslední...

Jak uspořit a zabránit impulzivnímu nákupu? Číňanky hledají rady na sítích

4. května 2024

Čínské ženy na sociálních sítích hledají návody na to, jak ušetřit finance. Podporují se také v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....