Ochotu zaplatit si kvůli ochraně životního prostředí spolu s masem také speciální daň zjišťovala britská nezisková organizace Chatham House ve dvanácti zemích včetně Brazílie, Číny, Velké Británie, Spojených států i zemí Evropské unie.
Rakovinotvorné maso a uzeniny |
Lidé podle výzkumu masovou daň nijak výrazně neodmítají a v zásadě by souhlasili i s dalšími speciálními opatřeními, jako by bylo například více vegetariánských možností ve školních jídelnách nebo snížení dotací pro chovatele dobytka.
Obecně si dotazovaní myslí, že úkolem vlády je, aby se spotřebou masa něco dělala. Institut ovšem nezjišťoval, kolik jsou lidé za maso kvůli životnímu prostředí ochotní připlatit.
Spotřeba masa je pro životní prostředí náročnější než automobilová doprava. Chov hospodářských zvířat vyprodukuje 10 až 15 procent z celkového množství skleníkových plynů. A podle studie britského institutu se to bude ještě zhoršovat.
Spotřeba masa roste dál
Nejvíce masa spotřebují podle zprávy institutu Číňané. Na druhém místě je Evropská unie, za ní pak Spojené státy.
V průmyslově vyspělých zemích sní člověk v průměru dvakrát víc masa než je podle lékařů zdrávo, a průměrný Američan dokonce třikrát víc. S růstem příjmů navíc nabírá na obrátkách také konzumace masa v rozvojových zemích.
Neřešení problému a rostoucí populace na planetě tak podle Chatham House vystřelí do poloviny století spotřebu masa o víc než 75 procent.
Před negativním vlivem spotřeby velkého množství masa na lidské zdraví varují také lékaři. Příliš mnoho živočišné svaloviny v našem jídelníčku může vést až k rakovině nebo cukrovce druhého typu (více čtěte zde).
Závazky ke snižování emisí v rámci chovu dobytka se však objevily jen v 21 z celkových 120 národních plánů předložených státy před aktuální pařížskou konferencí o klimatu. O snížení spotřeby masa se přitom nehovoří ani v jednom z nich, upozorňuje server Quartz.com.