Aerolinky Air New Zealand nedávno navázaly spolupráci s firmou Impossible Foods ze Sillicon Valley. Ta vyvíjí produkty, které svým vzhledem a chutí připomínají maso, ale vyrobeny jsou na čistě rostlinném základu. Jejich sendvič s názvem Impossible Burger (nemožný burger, pozn. red.) je teď dostupný pro pasažéry na lince z Los Angeles do Aucklandu.
Podle manažerky letecké společnosti Niki Chaveové byl dopravce ohromen prací Impossible Foods, kterou prý sledoval delší dobu. „Stejně jako Impossible Foods máme závazek nabízet našim klientům svěží a inovativní přístup ke gastronomii,“ uvedla Chaveová v prohlášení.
Tento postup se ale nesetkal s pochopením některých novozélandských zákonodárců. Aerolinky napadl například vicepremiér Winston Peters, který zastává funkci předsedy vlády do doby, než se premiérka Jacinda Ardernová vrátí z mateřské dovolené. Podle CNN je Peters „naprosto proti falešnému hovězímu“ a letecká společnost by podle něj měla propagovat místní zemědělskou produkci.
Jeho stranický kolega Mark Patterson označil bezmasý burger za „facku do tváře“ novozélandským producentům hovězího masa. Patterson tvrdí, že by produkt mohl představovat „existenční hrozbu pro druhý největší novozélandský vývozní artikl“. Zklamání z postupu aerolinek vyjádřil i Nathan Guy z Národní strany, který napsal na Twitter, že národní dopravce by měl propagovat zejména novozélandské produkty.
Šťavnaté „maso“ z obilí a brambor
Společnost Air New Zealand reagovala podle The Guardianu prohlášením, že každoročně nakoupí novozélandské hovězí a jehněčí za miliony dolarů a vegetariánský burger tak nepředstavuje žádné ohrožení pro producenty masa. „Air New Zealand se neomlouvá za nabídku inovativních produktů pro své zákazníky a bude v tom pokračovat i v budoucnosti,“ stojí ve vyjádření.
Vývoj bezmasého burgeru, za nímž stojí profesor biochemie na Stanfordské univerzitě Patrick Brown, trval sedm let. Projekt finančně podpořila řada velkých investorů, mezi nimi i druhý nejbohatší člověk na světě Bill Gates. Mezi ingredience použité při výrobě „rostlinného masa“ patří kokosový olej, obilí nebo brambory.
Brown považuje za klíčový aspekt vývoj takzvané rostlinné krve z prostetické skupiny s názvem Hem, která je bohatá na železo. Ta se nachází jak ve zvířatech, tak v rostlinách a díky ní náhražka obsahuje typickou masovou šťávu.