Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Klimatické změny ohrožují tradiční šampaňské. Může přijít o svou svěžest

  19:32
Francouzští výrobci šampaňského se snaží zachovat typickou nakyslou a svěží chuť vyhledávaného moku. Používají k tomu různé cesty. Od vytváření zásob staršího vína, které novým ročníkům dodá to, co jim chybí, až po vědecké metody, jako je blokování mléčného kvašení.

Pravé šampaňské se vyrábí pouze ve Francii | foto: www.faiyo.cz

Aby mělo šampaňské klasickou chuť, pro kterou ho vyhledávají milovníci šumivého vína po celém světě, potřebuje tato odrůda růst v hluboké vápenaté půdě a chladnějším podnebí. Jak tato tradiční francouzská specialita obstojí tváří v tvář klimatickým změnám? Například Antoine Malassagne, spolumajitel francouzského vinařství A.R. Lenoble, má o budoucnost svého šampaňského obavy.

Kvůli globálnímu oteplování keříky například dřív pučí, takže jsou pak jarní mrazíky ničivější. Teplejší noci sice urychlují dozrávání, ale také přitahují škůdce a nemoci, stěžuje si vinař agentuře Bloomberg.

Máma se synem zašpuntovali víno kondomem, nápad jim vydělává miliony

„Sklízíme o dva týdny dříve než před dvaceti lety,“ popisuje Malassagne. „Dřív sklizeň začínala ve druhé polovině září. Dnes to je často už v srpnu, stejně jako letos. Dozrávání během horkých dnů s sebou však nese klesající kyselost hroznů, což znamená méně svěží vína,“ vysvětluje. Kyselost vínům také umožňuje stárnout. 

V roce 2010 proto Malassagne začal pracovat na tom, aby byl stále dostatek oblíbeného moku. Dosud si vinaři chudé roky kompenzovali například mícháním odrůd. Například rezervním vínem ze starších vinic dodávali novým ročníkům, kdy hrozny úplně nedozrály, hloubku, celistvou a bohatou chuť.

Nyní si Malassagne vytváří zásoby vín, jejichž úkolem bude dodat svěžest, ve velkých lahvích uzavřených přírodní korkovou zátkou. Je to jedna z metod, jejichž prostřednictvím se místní vinaři snaží zachovat styl šampaňského, který známe. 

Vinařství Bruno Paillard Champagne experimentuje s pokrýváním půdy slámou. Ta má zabránit slunečnímu svitu v hubení mikroorganismů. Jiní výrobci šampaňského používají vědečtější metody, jako například blokování mléčné fermentace v sudech, která oslabuje svěží nakyslou chuť. 

Jean-Baptiste Lecaillon, hlavní vinař proslavené značky Louis Roederer, v posledních dvou dekádách systematicky experimentuje, počínaje biodynamickým vinohradnictvím po DNA analýzu kvasinek. Jeho cíl je jediný - aby si šampaňské zachovalo své renomé. 

Roederer je v oblasti Champagne největším inovátorem. Lecaillon se v boji s klimatickými změnami snaží dodat viničnímu ekosystému víc odolnosti, aby ustál útoky nových hmyzích druhů a extrémnější podmínky. „Díky biodynamickému zemědělství mají vína víc energie,“ tvrdí. „Díky hlubším kořenům si rostlina lépe poradí s horkem a suchem a vína jsou svěžejší,“ dodává.

Francouzi se bojí o osud šampaňského. Oteplování ohrožuje kvalitu révy

Vlna horka v roce 2003, kdy se Francie „pekla“ v rekordních letních teplotách, znamenala pro mnoho vinařů vztyčený ukazováček. Podle sdružení Comité Champagne bylo v oblasti v posledních šesti letošních měsících o dva stupně tepleji než je průměr. Z posledních 15 ročníků je to už pátý, kdy začne sklizeň v srpnu.

Podle vinařů je tak rychlý nárůst teplot alarmující. Podle zprávy Poradní vědecké rady evropských akademií (EASAC) se sucha, požáry, rozmary počasí a vlny veder od roku 1980 více než zdvojnásobily. Letos ale bude i přes horka a několik ničivých krupobití úroda zřejmě hojná.

Technologie vinařům nabízí různá řešení. Comité Champagne spolu s francouzským Národním institutem pro zemědělský výzkum například dlouhodobě pracuje na vyšlechtění hybridních odrůd, které budou v teplejších podmínkách pomaleji dozrávat a budou odolnější vůči škůdcům. 

Od roku 2010 vědci pracují na křížení tří hlavních vinných rév pinot noir, chardonnay a meunier s umělými odrůdami. Na experimentální vinici zasadí 4 000 semen, z nichž odborníci nakonec vyberou nejodolnější druhy, které budou mít zároveň příznačnou chuť a kyselost. Dalším krokem bude prověření toho, zda vína, která jsou z těchto hroznů vyrobena, stárnou stejně jako tradiční mok. Celý pokus zabere několik desetiletí.


Autor:
  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kvůli fotce na střechu. Japonci staví bariéru, aby turisté nemohli fotit Fudži

26. dubna 2024  10:45

Japonské úřady znepokojené davy nevychovaných zahraničních turistů rozhodly, že nainstalují na...

Skončí v Česku lyžování? Snad se tak extrémní výkyv počasí už neobjeví, říká expert

4. května 2024

Premium Prosincový sněhový příděl velmi rychle vystřídala obleva, která začala s počátkem jarních prázdnin...

Návyková jako cukr. Aplikace Temu vábí uživatele na psychologické triky

4. května 2024

Čínské internetové tržiště Temu válcuje svět. Důvodem je nadčasový obchodní model. Aplikace využívá...

Soud vyhlásil nad firmou Kovosvit MAS moratorium. Má závazky přes miliardu

3. května 2024  20:10,  aktualizováno  20:35

Českobudějovický krajský soud v pátek v insolvenčním řízení se strojírenskou společností Kovosvit...

KOMENTÁŘ: Stanjurova další daň je prohrou pravicové politiky

3. května 2024

Premium Po zklamání z chabého výnosu windfall tax ministr financí plánuje, jak si na banky posvítit jinak –...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...