Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Italští vinaři si pod sebou řežou větev. Ničí půdu výrobou prosecca

Někde erozi půdy způsobuje řepka nebo kukuřice, v Itálii vinice. Je to důsledek průmyslové nadprodukce, jejíž výsledkem má být hlavně zisk. Končí to tak, že se splachuje úrodná část půdy a mění krajinu na polopoušť.

Prosecco je v současné době jedním z nejoblíbenějších nápojů. | foto: Profimedia.cz

Katastrofální stav zemědělské půdy zjistila studie týmu agronomů a geografů pod vedením Salvatora Pappalarda z Padovské univerzity, který se soustředil hlavně na „půdní stopu“ vinařského produktu prosecco. Eroze je jedním z největších problémů zemědělství na severovýchodě Itálie.

V článku, který o problému napsal ScienceNews, se popisuje, že v této oblasti už se v podstatě ani nic jiného než víno pro výrobu prosecca nepěstuje. Podle výzkumu je množství eroze při intenzivním pěstování tak obrovské, že ohrožuje budoucnost samotných vinic.

Pyramida kvality Prosecco

Kvůli celosvětové oblibě tohoto nápoje je jen z regionu ročně vyvezeno asi 90 milionů lahví prosecca v nejvyšší kvalitě. Tým studoval oblast posledních deset let a sledoval stav půdy. Došel k názoru, že za katastrofální stav půdního složení může zhruba ze tří čtvrtin velkoprůmyslová výroba ve vinicích pro potřebu výroby prosecca.

Prosecco

Prosecco je šumivé víno ze stejnojmenné zóny, která má svůj domov v kopcovité oblasti Benátska ležící na sever od řeky Piavy, mezi městy Conegliano a Valdobbiadene. 

Produkuje téměř 300 miliónů lahví šumivého vína ročně, a to buď Prosecco DOC nebo přísněji definované Prosecco di Conegliano a Prosecco di Valdobbiadene nesoucí od roku 2009 označení původu DOCG.

Vína Prosecco jsou vyrobená z odrůdy Glera (dříve nazývaná také Prosecco) a mohou být tichá, lehce perlivá – frizzante nebo šumivá – spumante, většinou ve stylech brut a extra dry. 

Navíc přibližně 800 000 litrů činí také Prosecco Cartizze a Superiore di Cartizze, nyní také nesoucí označení DOCG, které pochází z ještě přísněji označené zóny poblíž Valdobbiadene, jejíž vína vynikají finesou, elegancí a komplexností.

Zajímavým výsledkem zkoumání je, že podle nich je za každou lahví prosecca, 4,4 kilogramu nenávratně spláchnuté půdy. Vinaři si totiž snaží co nejvíce usnadnit práci. 

Podle vědců by například pomohlo, kdyby mezi řádky jednotlivých rostlin nechávali růst trávu, sázeli kolem vinic živé ploty a remízky. Tím by se eroze mohla díky jednoduchému přírodnímu řešení snížit až na polovinu.

Ne všichni vědci souhlasí s tím, že by se ekosystém měl vždy navracet do původního stavu. Mezi takové patří například Jesús Rodrigo Comino, geograf z Institutu geomorfologie a půdy v Malage ve Španělsku, který se studie nezúčastnil. 

Podle něj patří eroze půdy k přirozenému vývoji a naopak může pomoci vytvořit nový typ půdy a ekosystém se uzdraví. Jen už na této půdě víno asi nevyroste a nebo jen takové, ze kterého se prosecco nevyrobí.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Jsou nebezpeční či přešlechtění. Evropa zakazuje chov oblíbených psích plemen

25. dubna 2024

Premium Máte doma jezevčíka? Francouzského buldočka? A co třeba pitbulla, rotvajlera nebo nějakého velkého...

Byla dřív jídla v restauracích poctivější? Jak se v minulosti stravovalo

26. dubna 2024

Pivo nebo dršťková polévka za dvě koruny, guláš za šest. K tomu talíře a ubrusy s logem RaJ....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Mráz popálil většinu zahrad. Dřeviny obrazí, uklidňuje přírodní zahradník

26. dubna 2024  8:46

Leckde byly plně rozkvetlé ovocné stromy i keře, případně už dokonce měly malé plůdky. Příroda je...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Známe nejroztomilejší mazlíky dubna a výherce gurmánského krmiva za 10 tisíc

2. dubna 2024  7:02,  aktualizováno  30.4 13:39

Je rozhodnuto. Víme, kdo vyhrál prémiové krmení pro psí a kočičí gurmány od Mountfieldu za deset...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Krvavá i bílá svída jsou krásné celý rok i jako živý plot. Snadno se množí

2. května 2024

Ještě nemáte na zahradě žádnou svídu? Pak je nejvyšší čas ji vysadit, neboť tyto odolné okrasné...

Váš mazlíček může v květnu hrát o deku, granule a kapsičky pro psy a kočky

1. května 2024  1:05

Pokud máte doma roztomilého králíčka, kočku, psa, ještěrku nebo třeba koně, můžete si zahrát v...

Nechcete na zahradě chemická hnojiva? Zkuste to s mykorhizními houbami

1. května 2024

Mykorhizní houby jsou nezbytnou součástí přírodního ekosystému a hrají klíčovou roli v růstu a...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...