Švýcarská firma Climeworks provozuje v Evropě několik zařízení na zachytávání oxidu uhličitého ze vzduchu. Jedno takové se nachází nedaleko největšího švýcarského města Curych a ročně dokáže zachytit až 900 tun oxidu uhličitého přímo z atmosféry, ukazuje v reportáži stanice CNN.
Ten pak putuje do nedalekého zelinářského provozu, ve kterém se pěstují rajčata a okurky. Oxid uhličitý má totiž pozitivní vliv na růst zeleniny. Výnosy pěstovaných plodin jsou díky nastavenému dávkování oxidu uhličitého zvýšeny až o 20 procent.
Na Islandu, kde tato společnost také působí, se ukládá oxid uhličitý jeden kilometr pod zemský povrch. Ten do dvou let změní své skupenství na pevné a v podzemí natrvalo zůstane. V Itálii se pak provoz této firmy zaměřuje na výrobu obnovitelného metanu.
Před pár měsíci však společnost přišla s další možností, jak tento skleníkový plyn využít. Navázala spolupráci s celosvětovou korporací Coca-Cola, která se dlouhodobě pohybuje v nápojovém průmyslu.
Díky tomu začala perlivá voda švýcarské značky Valser využívat ve svých nápojích oxid uhličitý zachycený ze vzduchu. Podle vedoucího úseku udržitelnosti korporace Coca-Cola pro Švýcarsko Partricka Wittweilera není mezi tímto a běžně získaným oxidem uhličitým žádný rozdíl.
Climeworks má v úmyslu zachytávat do roku 2025 alespoň jedno procento světových emisí oxidu uhličitého a přispět tak k boji s globálním oteplováním. Studie Global Carbon Project z roku 2018 říká, že globální emise oxidu uhličitého převyšují 37 miliard tun ročně. Tato švýcarská společnost zachytává prozatím zhruba dva tisíce tun tohoto skleníkového plynu.