Pohlreich začal novou show kuřetem, Fabešová předvedla božskou bábovku

Zdeněk Pohlreich připravil nový seriál, který by měl prezentovat jednoduché a rychlé recepty. A protože ženský element by neměl chybět stejně jako sladká tečka za každým jídlem, spojil se s cukrářkou Ivetou Fabešovou.

„Píšete mi, že chcete vařit dobře, chutně, ale hlavně ze surovin, které jsou  běžně dosažitelné, zní první slova Zdeňka Pohlreicha v jeho novém pořadu Šéfem za pár minut, který běží na Primě každý čtvrtek večer.

Hned v prvním receptu se vrací ke své oblíbené surovině, kuřeti, i když přiznává: Tisíckrát jsem ukazoval a vysvětloval, jak to kuře zpracovat a rozporcovat. Ale to teď řešit nechci.“

Místo toho jen kuře rozkrojí po zádech a rozevře. Nechá na pánvi rozvonět semínka hořčice, badyán, skořici, hřebíček a fenykl. Pak kuře přemístí do mísy, zasype kořením, osolí a opepří, přidá sojovou omáčku, worchester a jednu rozkrájenou chilli papričku a trošku rostlinného oleje. Směs vmasíruje do kuřete a nechá chvíli marinovat.

Mezitím si rozpálíte troubu na 180 °C a necháte v pekáčku zhruba dvacet minut péct napřed rozevřenou stranou, pak kuře obrátíte a vložíte pod něj očištěné neloupané brambory a necháte péct (podle velikosti) dalších 45–50 minut. 

I další recepty patří do kategorie rychlých snadných. Pohlreich nabídl například návod, jak si z přebytků úrody vyrobit vlastní sugo, které se používá při přípravě pizzy. A když už pizza, tak falešná. 

To když nemáte po ruce rozvážkovou službu a nechce se vám ani „matlat“ s pravým těstem. Pak můžete použít wrapy na tortillu. „Na celém světě je spousta jídel, které jsou v principu placka s něčím,“ vysvětluje. Tak proč nepoužít polotovar, který máme doma a nezapéct ho s tím, co se normálně používá na přípravu pizzy.

Po této improvizaci nelze neocenit cukrářsky precizní přístup Ivety Fabešové, která si pro první díl přichystala svoji oblíbenou čokoládovou bábovku, která je výjimečná tím, že zůstává nadýchaná po několik dní. A zároveň prozrazuje své finty, aby byl výsledek vždycky dokonalý. 

Protože každý ví, že kuchařské řemeslo snese improvizaci, cukrařina je však úplně jiná kategorie. Záleží tu na přesném odměřování surovin, na přesných postupech. Ostatně podívejte se na videu, jak vytváří Fabešová základ pro bábovkovou směs.

Recepty z pořadu budou postupně přibývat na webu Šéfem za pár minut. A recept na bábovku podle Fabešové? Tady je:

Čokobábovka z mléčné čokolády

Suroviny:

  • 270 g bílků
  • 90 g cukru krupice
  • 130 g másla + na vymazání formy
  • 60 g rostlinného oleje
  • 300 g mléčné čokolády
  • 180 g cukru krupice
  • 180 g žloutků
  • 165 g hladké mouky + na vysypání
  • 10 g kypřicího prášku

Postup:

Nejprve si z bílků a menší části cukru vyšlehejte tuhý sníh. Bílky na sníh by měly mít ideálně pokojovou teplotu. 

Mléčnou čokoládu rozehřejte spolu s máslem, olejem a cukrem. Nezapomeňte směs průběžně míchat, aby se nespálila. K teplé, ale ne horké, čokoládové směsi přimíchejte žloutky, část hladké mouky s kypřícím práškem a promíchejte vše do hustého těsta. 

Pak směs přidejte do sněhu a promíchejte stěrkou. Přisypte zbytek mouky a opatrně vymíchejte. 

Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem a vysypte hladkou moukou. Nalijte do ní těsto a dejte do trouby vyhřáté na 150 °C. 

Bábovku pečte hodinu a půl a ještě horkou ji vyklopte. Zhruba po půl hodině, když bábovka trochu vychladne, ji pocukrujte a můžete servírovat.

Autor:
  • Nejčtenější

Půlhodinová pauza na oběd? To mi přijde perverzní, říká Zdeněk Pohlreich

20. března 2024

Premium Zdeněk Pohlreich se vrací na televizní obrazovky s novou reality show Česko na grilu. „Hraje se o...

Seznamte se s Ninou, francouzským buldočkem budoucnosti

26. března 2024

Chovatelé se snaží zachránit francouzského buldočka tím, že odstraňují jeho hlavní zdravotní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ve spáleném Českém Švýcarsku už vyrostly břízky ze semínek do výšky metru

22. března 2024

Vědci Botanického ústavu Akademie věd se nestačí divit, s jakou rychlostí se obnovuje vegetace na...

Pohlreichův cukrář prozradil náročný recept na italské velikonoční holubice

25. března 2024

Co je pro nás velikonoční beránek, to je pro Italy velikonoční holubice. Colomba. Symbol Ducha...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pohlreich se vrátil do rodné stáje. V Česku na grilu je mírný jako beránek

24. března 2024

Kdo má rád gastronomické soutěže, v tomto pořadu si možná přijde na své. Po krátkém „odskoku“ na...

Ve skleníku topí koňským hnojem, prodlouží si tak sezonu o týdny

28. března 2024

Novou pěstební sezonu zahajují Lucie a Brett Gallagherovi už na konci února. Přestože pozemek v...

KVÍZ: Jak se vyznáte v pivu a jeho čepování?

28. března 2024

Pivo je českým národním nápojem a v jeho konzumaci se pravidelně držíme na horních příčkách...

Semínka rajčat koupejte v heřmánku, radí zkušený zahradník, jak na výsev

27. března 2024

Semena rajčat se tradičně vysévají na Josefa, nicméně do Velikonoc to pořád stihnete tak, abyste po...

Jak máte zorganizovanou knihovnu? Nejlepší vychytávky pro knihomoly

27. března 2024

Každý vášnivý čtenář ví, že čím víc knih doma má, tím náročnější je všechny ty skvosty nějak...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...