Nový report Zdravotnické aliance pro změnu klimartu (UKHACC) přichází s řadou doporučení pro potravinářský průmysl. Žádá například rychlé ukončení slevových akcí typu „kupte jeden produkt a druhý dostanete zdarma“ na potraviny, které jsou škodlivé pro zdraví a životní prostředí. Rovněž vyzývá k tomu, aby veřejné informační kampaně o stravě zahrnovaly údaje o klimatických změnách a aby štítky na potravinách deklarovaly jejich dopad na životní prostředí.
„Dnes si můžete v obchodu koupit jídlo, které má mnohonásobně vyšší dopad na životní prostředí než jiná potravina, a nemáte přitom tušení, že jste tak učinili,“ komentuje dílčí doporučení Joseph Poore z oxfordské univerzity pro the Guardian. Jmenuje například brazilské hovězí maso, které podle něj využívá až 200krát více půdy a způsobuje až 80krát více emisí, než evropské tofu.
Koalice dále vyzývá k tomu, aby potraviny v hodnotě dvou miliard liber (59 miliard korun), které jsou ročně vynaložené na stravování ve školách, nemocnicích, pečovatelských domech a věznicích, splňovaly minimální environmentální normy.
Pokud nedojde k zásadní změnám, britská vláda by podle koalice měla na potravinové producenty uvalit daň vypočítanou podle uhlíkové stopy jejich výrobků.
Úřad zatrhl veganské ml*ko i sm*tanu. Česká firma změní názvy potravin |
Report vychází z řady předešlých studií, podle kterých je potravinový průmysl zodpovědný za čtvrtinu světových emisí skleníkových plynů. Červené maso a mléčné výrobky podle nich mají větší dopad na životní prostředí než potraviny rostlinného původu. A v neposlední řadě je důležitým faktorem i samotný konzument - lidé v západním světě jedí víc masa, než je pro ně samotné zdravé.
„Nemůžeme dosáhnout našich cílů, aniž bychom řešili potravinový systém,“ uvádí Kristin Bash, která je spoluautorkou zprávy UKHACC. „Klimatická krize není něco, co bychom mohli klást do daleké budoucnosti. Nastal čas brát tyto problémy vážně.“
Bash zároveň zdůrazňuje, že report lidem neříká, aby se staly vegany. „Spíš nám říká, ať zvýšíme konzumaci rostlinných bílkovin. Má to jednoduché poselství, které podporují zdravotnické organizace napříč světem,“ dodává Bash.
„Bez drastického osekání produkce a konzumace masa a mléčných výrobků, je jen malá šance, že se vyhneme nebezpečným úrovním klimatické změny,“ přizvukuje Marco Springmann z Oxfordské univerzity. Zároveň připomíná, že mezi zdravím populace a planety existuje přímá úměra.
Příležitostný steak
Průzkum agentury YouGov mezi zdravotnickými pracovníky zjistil, že dvě třetiny z nich souhlasí s tím, že ekologická strava může zlepšit zdraví. Čtyřicet procent dotázaných uvedlo, že již změnilo vlastní stravovací návyky kvůli problémům spojeným s životním prostředí.
Data
|
Dílčí opatření už jsou v Británii na cestě. Například potravinoví dodavatelé veřejného sektoru se v dubnu tohoto roku zavázali, že sníží množství masa, které prodávají, o dvacet procent, tedy o devět milionů kilogramů ročně.
Potravinářský průmysl musí navíc reagovat na rozšiřující se řady takzvaných flexitariánů, tedy těch, kteří se sice masných výrobků nevzdávají, ale snaží se jejich konzumaci omezovat.
Takovým flexitariánem by mohl být i prezident Královské vysoké školy lékařů Andrew Goddard. „Připouštím, že si steak občas rád vychutnám. Ale je jasné, že pokud se máme vyhnout nebezpečnému globálnímu oteplování, musíme začít přehodnocovat naše postoje k jídlu. Každý z nás má zodpovědnost a schopnost něco změnit,“ říká Goddard.