Spotřeba potravin na obyvatele tak od roku 1993 vzrostla o 65,5 kilogramu. „Kalkulované množství zahrnuje také možné potravinové ztráty a odpady, které jsou odhadovány až na jednu třetinu spotřeby,“ říká předseda ČSÚ Marek Rojíček.
Cena rozhoduje. Většinu Čechů balení potravin nezajímá |
Loni se spotřeba na obyvatele zvýšila u většiny sledovaných skupin jídla, nejvýrazněji u brambor. „Historicky nejvyšší spotřeby na obyvatele bylo loni dosaženo u spotřeby rýže, a to 6,7 kg, dále u drůbežího masa 29,0 kg, sýrů 13,8 kg, ostatních mléčných výrobků 35,2 kg a jižního ovoce 37,5 kg,“ dodává Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.
Obiloviny (v hodnotě mouky) | + 0,3 kg | + 0,2 % |
---|---|---|
Maso (v hodnotě na kosti) | + 0,8 kg | + 1,0 % |
Mléko a mléčné výrobky (bez másla) | + 3,2 kg | + 1,3 % |
Tuky a oleje | + 0,2 kg | + 0,8 % |
Ovoce (v hodnotě čerstvého) | + 0,4 kg | + 0,4 % |
Brambory | + 1,8 kg | + 2,7 % |
Cukr | + 0,2 kg | + 0,4 % |
Zelenina (v hodnotě čerstvé) | - 0,1 kg | - 0,1 % |
Luštěniny | - 0,1 kg | - 1,8 % |
Zdroj: ČSÚ |
Naopak nepatrně se snížila spotřeba čerstvé zeleniny a luštěnin. V posledních několika letech je podle statistiků patrný pokles také u chleba, králičího masa, konzumního mléka a soli. Loni klesla také spotřeba minerálních vod a nealkoholických nápojů, meziročně o 4,7 litru na osobu. Alkoholických nápojů se naopak vypilo více, a to o 0,9 litru.
Statistici rovněž uvedli, že potravinová soběstačnost Česka se u většiny potravin snižuje. Podíl výroby a spotřeby na obyvatele klesl od roku 1993 zejména u sýrů a tvarohu, másla a vajec, u těchto komodit o více než 80 procentních bodů. Ve výrobě obilovin, mléka či hovězího masa je ČR soběstačná. Také piva vyprodukují Češi víc, než vypijí, loni stoupl podíl výroby a spotřeby na 122 procent.
1993 | 2019 | |
Vepřové maso | 104 % | 43 % |
Drůbeží maso | 95 % | 63 % |
Sýry a tvarohy | 123 % | 88 % |
Máslo | 152 % | 66 % |
Vejce | 95 % | 85 % |
Jablka | 108 % | 75 % |
Cibule | 84 % | 43 % |
Mrkev | 89 % | 48 % |
Rajčata | 54 % | 19 % |
Zelí | 84 % | 52 % |
Pivo | 109 % | 122 % |
Zdroj: ČSÚ |