Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vaření v době post-covidové. Domácí kulinářství pomáhá školám vaření

Školy vaření mají za sebou těžké období. Během pandemie musely úplně zavřít, nemohly pochopitelně vydávat přes okénko jako restaurace. Přišly také o firemní klienty, společné teambuildingy aktuálně moc nefrčí. Teď však nabírají druhý dech. A některé z nich jsou v provozu i přes léto, což dříve nebývalo zvykem.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Bison & Rose s.r.o.

„Zájem o kurzy vaření po covidu je větší, než jsme očekávali. První kurzy byly dojemné a obsazenost kurzů od otevření do léta byla na 80 až 100 procent,“ říká ředitelka Gourmet Academy Martina Muldoon.

„Po pandemii, tedy po lockdownu, se poptávka určitě zvedla. Lidé hledají způsob, jak se po ‚rozvolnění‘ pobavit,“ dodává Monika Křemenová ze školy vaření Chefparade.

Během prázdninových měsíců celkově poptávka trochu klesla, protože lidé „prchají“ z města a nechtějí trávit čas v kuchyni. Přesto jsou v mnoha pražských školách vaření i v červenci a srpnu některé kurzy už obsazené.

Při pandemii se lidé stravovali doma a trávili víc času v kuchyni. „Nyní chtějí v tomto směru doplnit ‚vzdělání‘. A nejen to. V prodejnách Potten & Pannen – Staněk jsme zaznamenali výrazný nárůst prodeje kuchyňského nádobí, od robotů, hrnců, pánví až po formy na bábovky. Lidé v době covidové začali více vařit a dovybavovat si své kuchyně, investovat do kvalitního nádobí,“ říká Muldoon.

Češi platí za obědy rekordní částky. V Plzni utrácejí více než v Praze

A dodává, že k nejpopulárnějším dlouhodobě patří kurzy zaměřené na různé úpravy masa. „Ve srovnání s dobou před covidem se výrazně navýšil zájem o kurzy pečení. Vede česká cukrařina s Josefem Maršálkem, odpalovaná těsta, kynutá těsta, koláče plus pečení domácího chleba a pečiva,“ říká Muldoon.

„Zájem se mění také na základě ročního období a měnících se trendů gastronomie,“ říká Křemenová. Na trhu došlo i k drobnému přesunu. Chefparade loni opustil prostor na Žižkově, nově v něm bude „vařit“ škola Ola Kala.

„Naskytla se možnost rozšířit aktuální prostor v Holešovicích, který jsme během pandemie celý zrekonstruovali. Máme tu v současné době namísto dvou studií tři, v novém kabátě včetně všeho vybavení. Je pro nás jak dostupností, tak z organizačních důvodů praktičtější mít všechna studia na jednom místě,“ říká Křemenová. Nedávno otevřeli i Chefparade Statek nedaleko Mladé Boleslavi.

Školy vaření obvykle sázejí hlavně na veřejnost. A mírně převažují lidé, kteří dostanou kurz vaření nebo pečení jako dárek. Ale třeba noví majitelé školy Ola Kala se těsně před pandemií snažili ve větší míře oslovit i jiné zákazníky.

„Firemní zákazníci se hledají lépe, objednají si kurz pro velkou skupinu. Než jsme museli kvůli vládním opatřením proti covidu zavřít, dostal se z pohledu obratu poměr mezi firemními zákazníky a veřejností postupně půl na půl,“ říká spolumajitel Ola Kala Petr Rýdl. Školu koupili společně s manželkou v roce 2018.

Z pohledu byznysu jsou proto právě firemní akce pro školy vaření důležité, protože jim vynesou víc. Žádná se však nezaměřuje výhradně na ně, je to totiž zároveň větší riziko. Když přijde krize, bývají podobné akce mezi prvními, které firmy škrtnou. Rýdl říká, že i nyní jsou firmy stále opatrnější. A pokud už se rozhodnou třeba teambuilding spojený s vařením udělat, samy přijmou přísnější opatření, než aktuálně vyžaduje stát.

S propagací pomáhají celebrity

Školy také často lákají na celebrity v oboru, věhlasné šéfkuchaře. Své kurzy v Kulinářské akademii Grosseto vede třeba také vítězka soutěže amatérských kuchařů MasterChef Česko 2019 Kristína Nemčková. „Za čtyři hodiny z vás nikdo neudělá MasterChefa, ale když si odnesete základ na omáčku, techniku přípravy ryby a masa a základní recept na těsto a krém z dezertu, můžete doma zazářit,“ říká Nemčková.

Velký test těstovin: Většina Čechů zvolí fusilli. Není však vrtule jako vrtule

Čerstvá absolventka prestižní kuchařské školy Le Cordon Bleu v Londýně může přitáhnout k zájmu o vaření i mladší generaci. „Za rok studia v Londýně si více věřím nejenom ve vaření a pečení, ale i v organizaci a pohybu po profesionální kuchyni. Získala jsem širší přehled o surovinách, jejich bezezbytkovém zpracování a náhled na ekonomiku profi kuchyně,“ říká mladá kuchařka.

Lektor na kurzu musí podle ní umět během kurzu zaujmout a předat zkušenosti jak lidem, kteří vaří prvně v životě, tak těm velkým nadšencům. Oba se přitom mohou sejít v jedné skupině.

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Reportáž od zářivě modrého bazénu. Místo lidí se v něm „koupe“ jaderné palivo

24. dubna 2024  13:02

Seriál Silnice vede mírně zvlněným terénem. Levou stranu lemuje zeleň, v dáli se zvedají kopce. Na...

Výrobce sektů Freixenet bude ve Španělsku masivně propouštět. Révu deptá sucho

24. dubna 2024  10:43

Španělsko-německá společnost Freixenet, které je známá pro svá šumivá vína, oznámila masivní...

Tesla hlásí pokles tržeb i zisku, urychlí výrobu cenově dostupnějších vozů

24. dubna 2024  9:50

Čistý zisk amerického výrobce elektromobilů Tesla v prvním čtvrtletí letošního roku klesl o 55...

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...