Není umění vařit se solí. Bez soli, to je umění, pravil Jan Werich coby panovník Já První v pohádce Byl jednou jeden král, čímž zdatně vystihl českou kuchyni.
Kdepak, to není žádná středomořská gastroakrobacie, naše recepty i chuťové receptory prostě chtějí sůl v množství větším než malém. Proto každý Čech denně spořádá 16,5 gramu soli, což dělá za rok úctyhodných šest kilogramů. Jen si to představte – šest kilových sáčků soli!
Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), abychom za den zkonzumovali maximálně pět gramů soli, pak v tomto srovnání vyznívá dost žalostně.
Náš mozek když se střetne se smaženými chipsy nebo slanými tyčinkami, kapituluje – promyšlená kombinace soli a tuku v něm vybudí tak libé pocity, že se ruka mezi sáčkem a ústy nezastaví.