Receptura pěnivého moku s názvem Ora jólabjór z malého pivovaru
v Reykjavíku se totiž opírá o dvě základní islandské ingredience, které se na Štědrý večer tradičně podávají k hlavnímu chodu v podobě uzené jehněčí kýty s bramborami. Napsala o tom agentura AFP.
Pivo z hrášku a zelí o síle 5,2 stupně je nejnovějším plodem bohaté představivosti Valgeira Valgeirssona, hlavního sládka společnosti
RVK Brewing. Ten se již vyznamenal pivy uvařenými z řas, podstavce vánočního stromku nebo dokonce i ze sušených ryb. „To bylo divné,“ přiznává jednačtyřicetiletý Islanďan s plnovousem v barvě soli a pepře.
Během různých fází přípravy nového piva se zelí a hrách mísily mimo jiné s ječmenným sladem, chmelem a hřebíčkem. V malém pivovaru se ročně uvaří nejvýše 50 tisíc litrů piva, což je skromná dávka v porovnání s oceány piva z pivovarů světových gigantů. Vánočního speciálu se během pár hodin prodalo již téměř šest tisíc litrů.
První várka, která byla dostupná jen na internetu, samozřejmě prostřednictvím státního podniku, který má na ostrově monopol na prodej alkoholu, se vyprodala za šest hodin a poté následovala dalších várka v počtu 18 tisíc plechovek. Což v součtu již nyní představuje více než desetinu celoročního prodeje pivovaru.
Navštivte Islandverzum. Úřad cestovního ruchu si utahuje ze Zuckerberga |
Vše se zrodilo z improvizovaného nápadu před půl rokem. „Výzva byla to, co jsem tehdy hledal,“ říká Valgeirsson. Spojil se s předním výrobcem potravin v zemi, značkou Ora, která prodává konzervy vánoční zeleniny.
Dané spojení sice nezní zrovna lákavě, ale pro Islanďany jde o součást vánoční symboliky, pocházející z dob, kdy bylo těžké sehnat čerstvé výrobky, a to zvláště v zimě.
Islandská zvědavost
Ať už se myšlenka zdá geniální, anebo odpudivá, místní jsou každopádně zvědaví takové vánoční pivo ochutnat.
„Překvapilo mě, jak je to dobré a příjemné ve srovnání s chvílí, kdy vidíme, jak v pivovaru sypou hrášek a červené zelí,“ uvedl politický analytik Hédinn Unnsteinsson, který si však v pivu všímá i velmi nápadné vůně zeleniny.
„Očekával jsem výraznější chuť surovin,“ míní naopak Níels Bjarki Finsen, který dané pivo přirovnal k jantarově zbarvenému anglickému pivu „bitter“, které patří k pivnímu stylu pale ale.
„Doufáme, že příští rok budeme mít pivo z tresčích jater!“ zažertoval Thorsteinn Tómas Broddason.
21. listopadu 2021 |