Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hospody čelí odlivu hostů krabičkami. Trendu podléhají i proslulí šéfkuchaři

Zaměstnanci během polední pauzy omezují návštěvy restaurací a čím dál častěji si do práce nosí vlastní jídlo. Zastavit úbytek hostů se podniky snaží různými způsoby. Některé změnily jídelní lístky, jiné lákají hosty k návštěvě i za pomocí nejrůznějších slev a akčních pobídek. Někteří pokračují v pandemickém trendu nabídek jídel do krabiček a celou službu zdokonalují.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Průměrná útrata v restauracích v době oběda se podle transakcí z karty eStravenka aktuálně pohybuje kolem 180 korun. V Praze již přesahuje průměrná útrata hranici 200 korun, z dalších regionů je nejvyšší průměrná útrata v Plzeňském kraji, kde rovněž atakuje hranici dvou stovek. Nejnižší průměrná útrata je podle transakcí z karty eStravenka v Jihočeském kraji, kde se pohybuje okolo 150 korun.

„Nucené zdražování vlivem rostoucích cen surovin i energií pociťují hosté restaurací i na cenách poledních menu. Obzvlášť ve velkých městech si proti loňsku připlatí opravdu výrazně. Stávající průměrné ceny v dalších měsících však ještě porostou, zejména kvůli nepolevujícímu inflačnímu vlivu,“ doplňuje generální ředitel Up Česká republika Stéphane Nicoletti.

Gastronomie potřebuje změnu

Podle šéfkuchaře, podnikatele a provozovatele restaurací Perfect Canteen Filipa Sajlera potřebuje gastronomie jako celek určité změny, inovace a posun novým směrem. „My sami jsme začali během pandemie připravovat jídla do krabiček a nyní vnímáme, že je to pro gastronomii nová cesta. Zákazník za ty dva roky pochopil, že jídlo v krabičce může být i kvalitní. Krabičky považuji za jeden ze silných segmentů, který se bude rozvíjet napříč celou gastronomií,“ dodává.

Krabičky jsou již delší dobu trendem nejen v západní Evropě, ale i Spojených státech amerických či Asii. „Lidé jsou zvyklí si jídlo kupovat do krabiček, otázkou je, jestli krabičku lze považovat ještě za gastronomii,“ dodává jedním dechem Sajler.

Většina českých restaurací a hospod si krabičkový prodej zkusila během dvouletého lockdownu a v trendu pokračují. Ovšem polemizují nad tím, zda se gastrobyznys krabičkami nepokřiví.

Češi oprašují obědové krabičky. Roste obliba rozvozu jídel

„Podávat jídla s sebou má určitě své místo a potenciál. Proto jsme od toho nikdy po covidu neupustili. Má to své výhody, ale na druhou stranu to s gastronomií nemá moc společného. Je to spíš potřeba se najíst a ušetřit peníze, ale hlavně čas. Pro mnoho restaurací jsou krabičky možnost, jak otočit peníze, prodat dostatek jídla a přitom nepotřebovat tolik zaměstnanců,“ míní majitel českobudějovické Klika Kitchen & Coffee Petr Klika.

Stejného názoru i jiný majitel a šéfkuchař restaurace v Průhonicích. „Rozvážení krabiček nám zachránilo život. Bez nich bychom nepřežili a za to jsem vděčný. Ovšem na druhé straně to byla pekelná práce, každý den jako robot. Uvařit co nejlevněji, naporcovat, zavařit, v polední smršti objednávek nic nepoplést, bylo to dost náročné jak fyzicky, tak i dostala zabrat psychika,“ vzpomíná Hynek Vávra z restaurace Hliněná bašta.

Krabičkové diety

Obědy v krabičkách nejsou žádnou novinkou a v českých domácnostech se již zabydlely před více než deseti lety. Během covidu byl nárůst ovšem významně silný a zřetelnější. S omezením pohybu během pandemie se lidé přesunuli z kanceláří na home office. Aktivní život se utlumil a někteří lidé začali přibírat na váze. Nutričně vyvážená jídla jim tak vytrhla „trn z paty“.

„V tomto roce zaznamenáváme, co se týká krabičkových diet, stagnaci. Je patrné, že souběh energetické krize, inflace a mezinárodní situace vede lidi k šetření a přehodnocování výdajů. Na druhé straně položka odběru samotných obědů ale roste,“ potvrzuje Lukáš Drlík, jednatel společnosti Zdravé stravování ze Strážnice na Hodonínsku.

Kromě pravidelné stravy a redukce váhy se krabičky od výrobců vyplácejí i z pohledu ušetřeného času. „Nemusím vařit, tudíž takřka nemusím chodit ani do obchodu a ani v práci do restaurace, ráno do pekárny. Cena krabiček je určitě vyšší než vlastní příprava, ovšem úspora času je nevyčíslitelná,“ vysvětluje pravidelná konzumentka krabičkových diet paní Tereza.

Pražské letiště zkracuje dobu parkování zdarma na 10 minut

  • Nejčtenější

Rusové se vrací. Putin propagandisticky slaví a těží z toho i tamní ekonomika

3. května 2024

Počátek války na Ukrajině vyvolal mezi některými Rusy už v únoru roku 2022 velké obavy. Během...

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Upozornili na výrobní vady letadel Boeing, oba během měsíce zemřeli

3. května 2024  18:23

Po krátké nemoci zemřel bývalý auditor kvality u dodavatele společnosti Boeing, který vůči letecké...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Jak uspořit a zabránit impulzivnímu nákupu? Číňanky hledají rady na sítích

4. května 2024

Čínské ženy na sociálních sítích hledají návody na to, jak ušetřit finance. Podporují se také v...

Jižní Korea bojuje se smrskflací. Výrobci i prodejci musí hlásit zmenšení zboží

4. května 2024

Jihokorejský antimonopolní úřad se vydal do boje proti smrskflaci. Výrobci a dodavatelé potravin...

No nekupte to. V Amsterdamu nabízejí parkovací místo za půl milionu eur

4. května 2024  13:06

Není tohle výhodná koupě? Jeden realitní portál v Nizozemsku nabízí v centru Amsterdamu prodej...

Sektorová daň by podtrhla nohy rozvoji Česka, říká šéf Komerční banky

4. května 2024

Diskutovaná sektorová daň, která by zdaňovala veškeré zisky v tuzemsku působících domů, by podle...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...