Nynější restaurace Pivovarský dům se 31. května zavírá a bude probíhat rekonstrukce „Nový majitel si to tu zrekonstruuje a bude pokračovat dál,“ říká jeden ze současných majitelů restaurace Jan Šuráň a dodává, že pivovar zůstane v provozu beze změny.
Před třiceti vznikla firma Pivo Praha a velmi záhy se stala průkopníkem českých minipivovarů. Po pěti letech si firma postavila referenční místo Pivovarský dům a ihned po otevření na jaře 1998 se tento minipivovar s restauraci stal jedním z nejoblíbenějších podniků v Praze.
Minipivovar, který je součástí a dominantou interiéru restaurace, nabízí minimálně osm druhů piva. Restaurace a od začátku nabízela nejen rozličná piva, ale také chtěla hostům představit, jak funguje pivovarská restaurace. Před deseti lety si společnost Pivo Praha také založila další pivovar na Břevnově.
Krize na minipivovary doléhá postupně. Ceny piva se zvýší s novou sklizní |
Jenže během uzavření celého gastroprovozu v době covidové pandemie se majitelé společnosti Pivo Praha rozhodli skončit.
„Už nechceme riskovat. Restauraci jsme prodali a pivovar v centru jsme převedli na náš dceřiný Břevnovský klášterní pivovar, který bude sloužit jako daňový sklad. Restauračním byznysem se již zabývat nebudeme. Všichni jsme už v důchodu a zkrátka se nám už nechce,“ dodává Šuráň a připouští, že během pandemie udržet provoz Pivovarského domu v chodu stálo hodně peněz.
„Doba je nejistá a nikdo neví, jestli na podzim nebude další vlna covidu a gastro se opět neuzavře, navíc kompenzace chodily s půlročním zpožděním, což bylo provozně neudržitelné.“
Chod minipivovarů je podle něj stále udržitelné i navzdory zvyšujícím se energetickým nákladům. Daleko víc ho však straší mzdové náklady, než energie. „Naše mzdové náklady představují až 60 procent nákladů a to je pro nás větší úskalí než energie,“ dodává Šuráň.