Kontrol letos provedli veterináři za prvních pět měsíců 120, přes léto se jejich četnost zvyšuje. Nejčastějším prohřeškem je letos zatím porušení zásad výrobní a hygienické praxe. Mezi ně patří zejména nedodržování teplot nabízených výrobků či jejich nedostatečná ochrana před vnější kontaminací. Další frekventované porušení představují chyby ve značení potravin, porušení předpisů při manipulaci s produkty a také neznámý či nejasný původ zboží.
„Vážné zdravotní následky zejména při teplém počasí může mít pro spotřebitele nedodržení teplot při skladování a nabízení potravin. Prodejci musí na trzích udržovat zboží při určených teplotách. Naše kontroly jsou zaměřené v horkých dnech právě na splnění této povinnosti,“ uvedl Semerád.
Kontroly chodí za prodejními nováčky, většinu trhovců znají
Inspektorka Jana Kozáková v tomto týdnu ve Vyškově kontrolovala jednoho prodejce mléčných a jednoho prodejce masných výrobků, oba nabízeli potraviny z regionální produkce. „Lidé by si měli všímat, jestli jsou potraviny chráněné proti kontaminaci a jestli je prodejce schopen dodržet teplotu a zda má na výrobku všechny potřebné informace,“ řekla Kozáková. Kontroloři mají dopředu nahlášeno, kdo na trhu bude, a většinu znají. Když se objeví někdo nový, jdou k němu přednostně zkontrolovat, zda splňuje vše, co má.
Kdo může za zdražování potravin? Dohady o cenách odnášejí zákazníci |
Za celý loňský rok SVS na trzích v celé České republice udělala 380 kontrol a alespoň jeden problém zjistili veterinární inspektoři v 54 případech. Podíl kontrol se závadou dosáhl podobně jako v roce 2020 zhruba čtrnáct procent. Výše loni uložených pokut přesáhla 425 tisíc korun.
Pravidelné kontroly farmářských trhů významně přispívají k tomu, aby si zákazníci mohli nakoupit zdravotně nezávadné a kvalitní potraviny živočišného původu. Zároveň by měly spotřebitele chránit před nekalými praktikami některých prodejců.