Letošní spotřeba kávy nejspíš překoná produkci. Nejvíce jí vypijí Evropané

  16:00
Letošní světová spotřeba kávy pravděpodobně převýší objem kávové produkce o desítky tisíc tun. Nárůst spotřeby kávy roste i v Česku. Během posledních let je také patrný stále větší zájem spotřebitelů o její kvalitu. Roste také kategorie zrnkové i kapslové kávy.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: L’OR Professional

Regiony, ve kterých se pěstuje káva, jsou v posledních letech nepříznivě ovlivněny změnou klimatu. Neobvyklé klimatické jevy se podepisují mimo jiné i na výnosech kávy. Předběžná data za aktuální kávový rok udávají, že výroba kávy dosáhne objemu 10,03 milionů tun kávy, což představuje pokles o 2,1 % oproti předchozímu roku.

Světová spotřeba naopak vzroste o 3,3 % na 10,22 milionů tun kávy. Spotřeba tak převýší produkci kávy o téměř 190 tisíc tun.

Největšími producenty kávy jsou Brazílie, Vietnam, Kolumbie, Indonésie a Etiopie. Dohromady tato pětice stojí za zhruba třemi čtvrtinami světové kávové produkce.

Na špičce žebříčku nejnáruživějších pijáků tohoto nápoje jsou Evropané, zejména pak seveřané. Na starém kontinentu se zkonzumuje celá třetina světové produkce.

Češi si potrpí na kvalitu kávy, chtějí ji i v práci

Káva je celosvětově nejoblíbenějším nápojem a její spotřeba od roku 2015 roste i u nás. Podle aktuálních dat ČSÚ je roční spotřeba zrnkové kávy na obyvatele 2,4 kilogramu, což oproti předchozímu roku představuje nárůst o devět procent.

„Nejsilnějšími kategoriemi kávy v České republice zůstává mletá a instantní káva, v posledních letech ale nejrychlejším tempem rostou kategorie zrnkové kávy a kávy v kapslích.

„Reakce spotřebitelů ukazují, že si čím dál více potrpí na šálek vysoce kvalitní kávy. Takovou, na kterou jsou zvyklí v kavárnách, si chtějí dopřát i v pohodlí domova a vyžadují ji i na pracovišti,“ říká Lumír Františák, sales manager Jacobs Douwe Egberts Professional.

Posun v zajištění kávy v zaměstnání a servisu s ní spojeném se mění i ve výhodu, kterou mohou zaměstnavatelé nalákat budoucí kolegy nebo hýčkat ty stávající. V souladu s potřebami zaměstnanců by se tato výhoda do budoucna měla stát standardem.

Vnímání kvality

Ačkoli se Češi většinově shodnou na požadavku vyšší kvality kávy, každý ve svém šálku hledá jiné charakteristiky. To, co chutná jednomu, nemusí oslovit druhého a naopak. „Kvalitní káva je ta, která nás senzoricky uspokojí, tedy ta, která nám chutná,“ říká Lenka, manažerka kvality společnosti Jacobs Douwe Egberts.

Kvalitní Arabica v ohrožení. Klimatická změna zkomplikuje pěstování kávy

„Každý z nás má jiné preference, někdo preferuje kávu s více či méně výraznou kyselinkou, jiný kávu silnou a hořkou. Je to dáno naším senzorickým vnímáním,“ vysvětluje manažerka.

„Polovina populace se řídí přední částí svého senzorického aparátu, včetně čichu, druhá polovina vnímá intenzivněji vlastnosti spojené s receptory na zadní straně jazyka a v krku. Na přední straně jsou receptory pro vnímání chutě sladké, slané a kyselé, tito jedinci budou tedy pravděpodobně preferovat kávy kyselejší. U druhé skupiny bude spíše vítězit káva hořká,“ dodává Brzoňová.

Univerzální definice ideální kávy pro průměrného českého nebo evropského spotřebitele neexistuje. Stejně jako se mění chutě na jídlo během dne či při různých příležitostech, pociťuje často řada lidí i změnu preferencí v chuti kávy.

Vlastnosti kávy ovlivňuje několik faktorů

To, jaké vlastnosti a chuťový profil bude mít výsledná káva, ovlivňuje mnoho faktorů. Těmi prvními jsou druh kávovníku a lokalita, ve které se pěstuje. Chutě kávy se liší kontinent od kontinentu.

„Například brazilská káva bývá jemná a mírně nasládlá. Káva z Hondurasu se vyznačuje pikantní kyselostí, nakyslost je charakteristická i pro kávu z Kostariky,“ zmiňuje jen několik málo příkladů barista L’OR Professional Robin Blaschke.

Chuť kávy ovlivňuje samozřejmě celá řada dalších věcí. Každá část výrobního procesu zanechává na výsledku svou stopu. Vedle výše popsaných jednodruhových káv existuje rozsáhlejší skupina kávových blendů.

„Do směsi se obvykle nepoužívají druhy kávových zrn se stejnými vlastnostmi, zajímavější je naopak kombinace těch s odlišnostmi. Výběr je v rukou kávových mistrů, namíchat skutečně dobrou směs je opravdovým uměním,“ popisuje Blaschke.

„Je třeba také brát v úvahu budoucí použití blendu. Pro espresso je vhodná jiná směs než například pro filtrovanou kávu,“ dodává barista.

Vlastnosti kávy ovlivňuje stupeň pražení zrn, často určující, které z vlastností budou vyzdvihnuty, nebo naopak potlačeny. V cílové rovince, na jejímž konci je lahodný šálek kávy, je ještě její správné namletí a samotná příprava.

Autor:
  • Nejčtenější

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

27. března 2024  17:29

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

25. března 2024  11:54

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Seznam zakázaných kotlů. Co vám od září hrozí, když v nich budete dál topit

23. března 2024

Premium Češi stále provozují nejméně 150 tisíc starých neekologických kotlů na tuhá paliva 1. a 2. emisní...

Loď v Baltimoru měla potíže už dřív, most si o nehodu říkal, soudí odborníci

27. března 2024  11:17

Bezprostředně po úterní nehodě lodi v americkém Baltimoru vedení společnosti, která loď provozuje,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Bankrot zažehnán, zatím. Saúdové nalijí do luxusních elektroaut miliardu dolarů

25. března 2024  18:42

Americký výrobce luxusních elektromobilů Lucid získá od divize saúdskoarabského státního...

Palubní personál rakouských aerolinek stávkuje, dotýká se to i spojů s Prahou

28. března 2024  16:39

V Rakousku ve čtvrtek začala 36hodinová stávka palubního personálu aerolinek Austrian Airlines...

Pěstitelé v problémech. Cena vína prakticky neroste a jeho spotřeba klesá

28. března 2024  15:58

Spotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál...

Parní Albatros opraví soukromá firma. Třicet let ho pak bude moci provozovat

28. března 2024  12:31

Největší z parních lokomotiv patřící Českým drahám se dočká opravy a bude opět moci na trať. Na...

Komora: Loni přibylo žadatelů o podporu, farmy se rozdělovaly účelově

28. března 2024  12:17

Po loňském spuštění tzv. redistributivní platby, tedy dotace, při které se vyplácí 3 500 Kč na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...