iDNES.cz

Místo, kde vzniká poctivá pekařina

Historie pekáren Odkolek, které do obchodů dodávají každý den voňavý chléb a pečivo, staví na tradici. Ovšem nejen na ní, pekárny rozeseté po celém Česku jdou rovněž s dobou a hledí vpřed. Důkazem jsou nové produkty i design. Zjistěte o poctivé a progresivní pekařině víc.

Advertorial, vytvořeno ve spolupráci Odkolek Odkolek

Tradice odjakživa

Historie pekařství sahá až do pravěku, kdy lidé začali péct chleba z obilí, které si sami pěstovali. V období starověkých civilizací se chléb stal významnou součástí kultury a obchodu. Také na našem území má pekařství dlouho tradici. Přestože pekárny existovaly již dříve, první písemná zmínka o pekařství v Českých zemích pochází až z roku 1257, kdy byl v Praze založen cech pekařů. Ve století páry se pekařství začalo industrializovat a vznikaly velké pekárny, které se specializovaly především na výrobu bílého chleba a sladkého pečiva, jako jsou koláče. Po druhé světové válce byly všechny pekárny znárodněny a vyráběly se především standardizované druhy pečiva.

V 90. letech se však v Česku začaly opět objevovat malé rodinné pekárny a cukrárny, specializující se na tradiční české pečivo a koláče. V roce 1994 se pak díky pekařským vizionářům na trh vrátila i značka Odkolek.

Nová éra značky Odkolek

Z pece vylezlo nedávno. Ještě je čerstvé, zároveň ale vyjadřuje respekt k tradici. Řeč je o novém logu pekáren Odkolek.

Logo Odkolek na své zástěře nosí ti nejlepší z oboru. Pekaři, kteří jsou hrdí na svou práci a každý jeden chléb tvoří s láskou. Logo je symbolem, který říká, že vaše pečivo připravují opravdoví mistři – králové svého oboru. Také to je důvodem, proč je jednou ze dvou základních barev firemní identity královská modrá. Druhou barvou značky je krémová – však takové je taky pečivo, které dobře chutná i dobře vypadá.

Mimochodem, nové logo nejspíš už znáte nejen z regálů svého obchodu. Také rozvážková vozidla křižují Česko v novém kabátu. Odkolek je tak pořád na očích, a to i v ulicích.

Redesign tradiční značky Odkolek dokonce získal trofej Zeleného delfína za 3. místo v Marketérovi roku 2022, která je pravidelně vyhlašována Českou marketingovou společností a každoročně se do ní přihlašují desítky velkých i menších společností.

„Jsem na svou práci hrdá“

Na oddělení kvality nastoupila hned po dokončení střední školy. V pekárně Odkolek je tak Hana Bryzgalová už pět let. Jejím úkolem je, aby produkty splňovaly standardy kvality. „Na mé práci je zajímavý i fakt, že mám vliv na to, jak jsou produkty vyráběny a jaké jsou jejich vlastnosti. Pokud se podaří zlepšit kvalitu, může to mít pozitivní dopad na zákazníky a pověst firmy,“ říká Hana a dodává: „Můžu být hrdá na to, že pomáhám vyrábět produkty, které jsou pro lidi bezpečné, zdravé a hlavně chutné.“ Číst více

Bývaly doby, kdy když se řeklo Odkolek, vybavila si Hana písničku „Já mám holku od Odkolků“. Dnes už je to jinak. „Nyní si představím značku, která se díky zručnosti pekařů a marketingovému a technologickému oddělení opět dostává do povědomí zákazníků a snaží se vyhovět jejich požadavkům.“

„Když jsem na pekárnu nastoupila, první měsíce mě fascinovalo, jak se vůbec pečivo v takovém množství vyrábí. Zaměstnancům, kteří stojí u výrobních linek a starají se o miminko od těsta po hotový výrobek, přísluší můj obdiv,“ dodává.

Hana Bryzgalová,
kontrolor kvality

„Miluju tu vůni“

Trochu jinou cestou šel technolog Martin Mayer. Než zakotvil ve firmě Odkolek, sbíral zkušenosti jinde. Nyní je už osm let hrdým zaměstnancem Odkolkových pekáren. „Baví mě rozmanitost práce a kontakt s živým těstem. Úplně miluji vůni čerstvých koblih, rohlíků a chleba,“ říká Martin. Pro něj je Odkolek hlavně tradice. „Pekařina je řemeslo, které bylo, je a bude součástí našich jídelníčků,“ dodává.

Martin Mayer,
technolog

Jak uchovat chleba čerstvý?

Zapomeňte na igelit.
Chléb uchovávejte v papírové nebo plátěné tašce. Ta totiž chlebu umožní „dýchat“ a zabrání tvrdnutí kůrky. Nebo se inspirujte receptem našich babiček: Bochník uložte do čisté utěrky.
Bochník lze také uložit v uzavřeném chlebníku, ale pozor na to, aby byl skladován v suchém prostředí. Ideální je tak třeba spíži nebo jiná místnost bez přímého slunečního světla. Doporučená teplota pro skladování chleba je 20 až 25 stupňů.

Chleby z pekárny Odkolek získaly v letech 2019, 2020, 2021 a 2022 ocenění Chléb roku. Soutěž každoročně vyhlašuje Svaz pekařů a cukrářů.

Z pece až k VÁM

Jeden má rád sladké, druhý si potrpí na slané. Tomu chutná mák, tomu zase tvaroh. Tátovi voní škvarky, mámě zase babiččiny buchty. Odkolek má dobroty pro každého, stačí si jen vybrat.

  • Buchty s nápní makovou

    Buchty s náplní makovou

  • Buchty s nápní tvarohovou

    Buchty s náplní tvarohovou

  • Plundrový závin s náplní jablečnou

    Plundrový závin s náplní jablečnou

  • Závin s náplní tvarohovou

    Závin s náplní tvarohovou

  • aaaaaaaaaa

    Závin s náplní makovou

  • Závin s náplní ořechovou

    Závin s náplní ořechovou

  • Závin s náplní makovou se švestkami

    Závin s náplní makovou se švestkami

  • Plundrový závin krémový s náplní malinovou

    Plundrový závin krémový s náplní malinovou

  • Plundrový závin s náplní krémovou

    Plundrový závin s náplní krémovou

  • Cibulový chléb se škvarky

    Cibulový chléb se škvarky

  • Slovanský krajánek

    Slovanský krajánek

  • Slovanský brambůrek

    Slovanský brambůrek

  • Slovanské semínko

    Slovanské semínko

  • Chléb na dobrou noc

    Chléb na dobrou noc

  • Chléb s kmínem Šumava

    Chléb s kmínem Šumava

  • Odkolkův pecen

    Odkolkův pecen

  • Mistrův chléb

    Mistrův chléb

„Věříme, že díky inovativnímu přístupu a nadšení z poctivé pekařiny budeme pekařem první volby.“


uvozovky

Jaroslav Kurčík,
generální ředitel

Jaroslav Kurčík, generální ředitel

Pekařské řemeslo je svým způsobem umění. Pekař musí umět naslouchat svému zákazníkovi. Potřebuje otevřenou mysl a touhu nejen zasytit, ale i potěšit. A také potřebuje šikovné ruce. Právě ruční práce hraje prim v Odkolkově řemeslné pekárně.

Při práci s těstem se projeví pravé pekařské mistrovství a zručnost. Pekař musí dobře znát suroviny, jejich kvalitu a zvolit správné postupy. Jen zkušenost mu prozradí, zda je těsto dostatečně pružné a vláčné. Nejdůležitější částí ruční práce s těstem je jeho tvarování. Když bochník získá ten správný tvar, potřebuje čas, aby si odpočinul v ošatce. Každý chléb dostane svůj typický řez, kterým se odlišuje od jiných. Je nápaditým dílem kreativních pekařů.

Bramborový chléb

Bramborový chléb

Stejně jako malíř dokáže namíchat ty nejkrásnější barevné kombinace, umějí i pekaři řemeslné pekárny nakombinovat ty nejlepší chutě. Než se upeče chleba, chvíli to trvá. Stejně tak byl třeba nějaký čas, než mistři v Odkolkově řemeslné pekárně vybrali to správné těsto pro tu kterou příchuť. Výsledkem jsou lahodné, voňavé a čerstvé výrobky. A víte, jak se pozná dobrá pekárna? Zákazníci její výrobky uždibují, sotva ji opustí. Právě takové jsou i řemeslné pekárny Odkolek.

Čerstvé pečivo je lidem blíž, než si myslí

Tady to voní a tady každý den pracují šikovné ruce pekařů.