Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

... a rakouská metodika

aktualizováno 
V Rakousku existují hned dvě základní metodiky lyžování.
V Rakousku existují hned dvě základní metodiky lyžování. Podle jedné vyučuje Rakouský lyžařský svaz a vztahuje se na lyžařské kluby a závodní lyžaře. Druhou metodiku využívá Svaz profesionálních instruktorů lyžování při výuce turistů v komerčních lyžařských školách. Mezi oběma metodikami existují drobné rozdíly, ale v zásadě jde o vychýlení těžiště do stran při jízdě, a to pouhým nadzvednutím špičky vnitřní lyže. K dalšímu zdokonalování techniky pak slouží různé hry na svahu. Podle rakouské metody učí instruktoři české Asociace profesionálních učitelů lyžování, kteří se specializují na komerční kursy.

Pavel Jarčevský je také absolventem fakulty tělesné výchovy a sportu v Praze, ale vyučuje řadu let podle metodiky rakouské. Domnívá se, že je modernější, pohotovější, více orientovaná k novým poznatkům. Jak jste se k rakouské škole dostal?

V roce 1989 získal ředitel Gymnázia v Jindřichově Hradci osobní kontakt na tělovýchovné odborníky z Pedagogického institutu pro Dolní Rakousko. Ti nás pozvali na kurs. Dnes jsou na všechny akce institutu zváni aspoň dva učitelé z našeho okresu.

V čem je rakouská škola přínosnější než česká?

Rychlost, jednoduchost a hravost. Během prvního sjetí kopce děti naučím základní cvik, který je jasný a jednoduchý - chceš-li zatočit doprava, zaklepej špičkou pravé lyže. Tento způsob je časově úsporný a efektivní. Nepotřebuju k tomu žádnou "vnitřní hranu vnější lyže", žádnou "základní vlnovku". Rozhodující jsou pohyby, které mohu použít na jakýchkoliv lyžích.

V čem se liší lyžařský kurs v Rakousku a u nás?

Pro Rakušany představuje lyžařský kurs spíše týden zimních sportů. Využívají mnoho pomůcek, jako například tyčí, míčků, provázků... Pro ně je to hra. I úplný nelyžař se rychle naučí, jak zatočit.

***

TEST DNES je nezávislá příloha pro spotřebitele financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách * Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů TEST DNES publikuje pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů * Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test.

Rozšířenou verzi testu i rozhovorů lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese www.idnes.cz/test.


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

řezník kšána salámy
Nejrizikovější je nákup masných výrobků. České jsou horší, ukázaly testy

Prodejci nejčastěji podvádějí zákazníky na masných výrobcích. Nekvalitních potravin je v tomto sortimentu devětkrát víc než jinde. Napálit se lidé nejčastěji...  celý článek

(Ilustrační foto)
Už nejen vejce. Toxický fipronil našli Němci i v dalších potravinách

V Německu se vedle vajec toxický insekticid fipronil našel i v dalších potravinách, včetně pečiva, vaječných salátů nebo vaječných likérů. S odvoláním na...  celý článek

košík, ilustrační foto
Velké srovnání nákupů: Česko nejdražší, Polsko levné, Německo kvalitní

Redaktoři deníku MF DNES se vydali nakupovat do sousedních zemí, aby porovnali ceny a složení potravin a drogerie. Výsledek testu ukázal, že pokud chcete...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.