Aby se grilovaná dobrota povedla

aktualizováno 
Aby jídlo bylo chutné.
Aby jídlo bylo chutné...

Rad pro grilování je asi tolik, kolik kuchařských knížek na trhu. Nejdůležitější je toto čtvero pravidel:

Marinování.

Účelem marinování (maso nakládáme obvykle s několikahodinovým předstihem) je zvýraznit a zjemnit chuť grilovaného masa. Sladké marinády, které obsahují cukr, med nebo sojovou omáčku, a používají se zejména na vepřové maso, mají tendenci se pálit. Proto je nutné potřít jimi maso těsně před koncem grilování, aby získalo křupavou kůrku.

Dostatek času.

Čím větší je kus masa, tím déle se musí propékat. Maso by se mělo grilovat pozvolna, aby se dostatečně propeklo. Pokud je na grilu dlouho, může se ale vysušit.

Koření.

Aby se bylinky a koření nespálily, přidat je až pár minut před ukončením grilování, nebo i po něm. Rovněž solit je třeba až nakonec, jinak šťáva z masa vyteče a maso bude suché a tuhé.

Aroma.

Další způsob, jak ochutit grilovaná jídla, je hodit pod rozžhavené uhlíky velké množství aromatických bylinek.

... zdravé

Aby se omezil vznik rakovinotvorných látek, je třeba: - používat jen kvalitní a suché dřevěné uhlí - nikdy neopékat nad přímým plamenem ani nad příliš rozžhavenými uhlíky, počkat, až se pokryjí jemnou vrstvou bílého popela - maso grilovat v dostatečné vzdálenosti od uhlíků - neopékat uzené potraviny (slaninu, ryby) - negrilovat příliš tučné potraviny a na přípravu marinády používat jen takové oleje, které jsou odolné vůči vysokým teplotám (arašídový nebo olivový olej) - používat speciální rošty, které propustí aroma dřevěného uhlí a jsou vybaveny žlábky na odtékání tuku - případně si pořídit gril na plyn, lépe se zapaluje a reguluje, a navíc se jeho topeniště neskládá z dřevěného uhlí, ale z lávového kamene

... hygienicky nezávadné

Dále je nutné: - používat jen čerstvé suroviny a v ledničce je nechat až do začátku grilování - dohlédnout na to, aby se zejména maso a ryby byly důkladně propečené, velké kusy je možné předpéct v mikrovlnné troubě, nebo je před koncem grilování rozřezat na menší kusy a dál chvíli opékat - upečené maso odkládat na čisté talíře, nikdy nepoužívat ty, na kterých bylo syrové maso - hotové jídlo sníst okamžitě, nebo ho udržovat při dostatečně vysoké teplotě (nad 70° C). V žádném případě nejíst pokrm, který byl hodiny vystaven na slunci.

... a grilování bezpečné

Co se vyplatí: - gril umístit na rovný povrch, v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů a v bezpečí před větrem - nepoužívat hořlavé kapalné látky na zapálení ohně - po ruce mít kbelík s vodou nebo pískem - nikdy nepouštět gril z dohledu a nenechávat v jeho blízkosti děti nebo domácí zvířata - nebýt oblečen do půl těla - po ukončení grilování oheň okamžitě uhasit, popel ovšem vysypat do popelnice, až když vychladne


Autor:
Témata: Cukr

Nejčtenější

Hygienické peklo v čínských hotelech. Personál usvědčila skrytá kamera

Na každý povrch dnes existují specializované přípravky, někdy si však poradíte...

Čínské luxusní hotely se musely omluvit poté, co se na sociální síti objevilo video, ve kterém jejich zaměstnanci...

Obchody si akcemi Black Friday utahují smyčku kolem krku, říká odborník

Black Friday

Od pondělí 19. listopadu začnou u některých obchodníků výprodeje na tzv. Černý pátek. Řada e-shopů však ve snaze zvýšit...

Dráhy nevědí, co s historickými vlaky. Prodělávají jim 40 milionů ročně

Lokomotiva řady 750.356 přezdívaná Brejlovec je jednou z těch, kterou chtějí...

Na ministerstvech dopravy a kultury vzniká plán na záchranu parních lokomotiv a dalších historických vozidel, o které...

Cigarety bez dýmu. Firma láká Čechy na zahřívaný tabák, lékařka varuje

Americká společnost Philip Morris představila novou generaci zahřívaných...

Společnost Philip Morris ČR v úterý představila novou generaci zahřívaných cigaret bez kouře iQOS 3. Vedle ní přišla i...

Zemřel majitel výrobce optiky Meopta. Přezdívalo se mu přerovský Baťa

Úspěšný byznysmen Čechoameričan Paul Rausnitz, který v 90. letech zachránil...

V neděli zemřel podnikatel a válečný veterán Paul Rausnitz, který ze dna přivedl ke globálnímu úspěchu výrobce...

Další z rubriky

Karoq v Kvasinách skončí, Volkswagen tam začne montovat Passaty

Volkswagen Passat

Vedení Volkswagenu rozhodlo o zajímavé rošádě. Výrobu vozů rodiny Passat, která dlouho bývala vlajkovou lodí německého...

Kvůli vánoční půjčce bezdomovcem? V Rozstřelu promluví expert na dluhy

Ilustrační snímek

Vánoce jsou obdobím klidu, ale zároveň i časem, kdy se Češi rádi zadlužují kvůli tomu, aby sobě nebo ostatním udělali...

Český export letos rekordně vzroste. Pomohla mu slabší koruna

Ilustrační snímek

Vývoz zboží z České republiky letos vzroste o dvě procenta na nový rekord 4,3 bilionu korun. A to i přesto, že se čeští...

Najdete na iDNES.cz