Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Aby se grilovaná dobrota povedla

aktualizováno 
Aby jídlo bylo chutné.
Aby jídlo bylo chutné...

Rad pro grilování je asi tolik, kolik kuchařských knížek na trhu. Nejdůležitější je toto čtvero pravidel:

Marinování.

Účelem marinování (maso nakládáme obvykle s několikahodinovým předstihem) je zvýraznit a zjemnit chuť grilovaného masa. Sladké marinády, které obsahují cukr, med nebo sojovou omáčku, a používají se zejména na vepřové maso, mají tendenci se pálit. Proto je nutné potřít jimi maso těsně před koncem grilování, aby získalo křupavou kůrku.

Dostatek času.

Čím větší je kus masa, tím déle se musí propékat. Maso by se mělo grilovat pozvolna, aby se dostatečně propeklo. Pokud je na grilu dlouho, může se ale vysušit.

Koření.

Aby se bylinky a koření nespálily, přidat je až pár minut před ukončením grilování, nebo i po něm. Rovněž solit je třeba až nakonec, jinak šťáva z masa vyteče a maso bude suché a tuhé.

Aroma.

Další způsob, jak ochutit grilovaná jídla, je hodit pod rozžhavené uhlíky velké množství aromatických bylinek.

... zdravé

Aby se omezil vznik rakovinotvorných látek, je třeba: - používat jen kvalitní a suché dřevěné uhlí - nikdy neopékat nad přímým plamenem ani nad příliš rozžhavenými uhlíky, počkat, až se pokryjí jemnou vrstvou bílého popela - maso grilovat v dostatečné vzdálenosti od uhlíků - neopékat uzené potraviny (slaninu, ryby) - negrilovat příliš tučné potraviny a na přípravu marinády používat jen takové oleje, které jsou odolné vůči vysokým teplotám (arašídový nebo olivový olej) - používat speciální rošty, které propustí aroma dřevěného uhlí a jsou vybaveny žlábky na odtékání tuku - případně si pořídit gril na plyn, lépe se zapaluje a reguluje, a navíc se jeho topeniště neskládá z dřevěného uhlí, ale z lávového kamene

... hygienicky nezávadné

Dále je nutné: - používat jen čerstvé suroviny a v ledničce je nechat až do začátku grilování - dohlédnout na to, aby se zejména maso a ryby byly důkladně propečené, velké kusy je možné předpéct v mikrovlnné troubě, nebo je před koncem grilování rozřezat na menší kusy a dál chvíli opékat - upečené maso odkládat na čisté talíře, nikdy nepoužívat ty, na kterých bylo syrové maso - hotové jídlo sníst okamžitě, nebo ho udržovat při dostatečně vysoké teplotě (nad 70° C). V žádném případě nejíst pokrm, který byl hodiny vystaven na slunci.

... a grilování bezpečné

Co se vyplatí: - gril umístit na rovný povrch, v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů a v bezpečí před větrem - nepoužívat hořlavé kapalné látky na zapálení ohně - po ruce mít kbelík s vodou nebo pískem - nikdy nepouštět gril z dohledu a nenechávat v jeho blízkosti děti nebo domácí zvířata - nebýt oblečen do půl těla - po ukončení grilování oheň okamžitě uhasit, popel ovšem vysypat do popelnice, až když vychladne


Autor:


Témata: Cukr


Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vinařský oblek
Vinaři budou mít vlastní kroje, jeden vyjde na 16 tisíc korun

Nejen rybáři, myslivci nebo hasiči mají na jižní Moravě speciální obleky. Svůj slavnostní oděv budou mít také vinaři. Několik desítek se jich už šije.  celý článek

Kromě posilování prodejů v maloobchodu zrychlily v létě prodeje plechovkových...
Pivo v plechovkách stále roste. Prodalo se ho až o 80 procent víc než loni

Obliba piva z obchodních řetězců, a zejména toho plechovkového, dál roste v neprospěch moku prodávaného v hospodách. Potvrzují to odhady Českého svazu pivovarů...  celý článek

banka UniCredit
Internetové bankovnictví UniCredit Bank má stále drobné potíže

Klienti UniCredit Bank, kterým minulý týden několik dní nefungovalo internetové a mobilní bankovnictví, se v pondělí opět potýkají s některými omezeními...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.