Podle vlastníka restaurace Christofera Nardelliho nechal spropitné muž, který jeho podnik navštěvuje několikrát do měsíce. Naposledy se zastavil v pondělí, kdy si objednal skotské pivo, smažené kuře a svou oblíbenou tmavou polévku gumbo.
Právě posledně jmenovaný pokrm potěšil hosta natolik, že nechal spropitné ve výši 2 000 dolarů (v přepočtu 50 000 korun). Zaplatil kartou a na účtence zanechal návod, jak si má obsluha peníze rozdělit.
Polévka gumboZákladem husté polévky gumbo je tmavá jíška. Dále je v ní například kuřecí maso, pikantní klobása andouille a různé druhy zeleniny. Jídlo má původ v jižní Lousianě a spojuje v sobě kuchařské postupy z Francie, Německa, Španělska a Afriky. V 18. století se gumbo vařilo zejména v kreolských rodinách. Zdroj: Wikipedia |
Tisíc dolarů z štědrého tipu dostal kuchař James Turner, Nardelli a servírka dostali po 500 dolarech. Servírka účtenku nalezla až krátce před uzavřením restaurace. „Byla jsem v naprostém šoku, musela jsem to dvakrát zkontrolovat,“ popsala listu The Washington Post. Podobně reagoval také majitel, když se o spropitném dozvěděl.
„Tohle je věc, která se stává v restauracích na středozápadě USA nebo na západním pobřeží. Říkáte si, kdo jsou ti lidé, kteří dávají neuvěřitelně štědré spropitné? A najednou se to stane nám,“ prohlásil Nardelli.
Majitel restaurace prozradil, že se štědrým hostem je často v kontaktu. Po e-mailu se s ním baví o různých receptech a o tom, jaké pivo se k jednotlivým jídlům hodí. Nardelli jméno hosta neprozradil, aby zachoval jeho soukromí.
Zveřejnil však slova z e-mailu, ve kterém muž blíže vysvětlil výši spropitného: „Řekl, že se mu líbí, jaký podnik jsme vybudovali, a že je naším hrdým zákazníkem. Byl rád, že mohl nějakým způsobem vyjádřit svůj vděk.“