Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ani největší supermarkety nedokážou lahůdky ochránit před bakteriemi

  12:32aktualizováno  12:32
Redaktoři MF DNES 31.7. a 1.8. navštívili 17 obchodů devíti řetězců v šesti městech
* nakoupili celkem 86 potravin, a to rychle se kazících balených i vážených lahůdek (64), masa a masných polotovarů (22) určených k tepelné úpravě
* redaktoři MF DNES 31.7. a 1.8. navštívili 17 obchodů devíti řetězců v šesti městech

* nakoupili celkem 86 potravin, a to rychle se kazících balených i vážených lahůdek (64), masa a masných polotovarů (22) určených k tepelné úpravě

* pracovnice Státního veterinárního ústavu v Praze v každém ihned po zaplacení změřila teplotu

* vzorky byly do laboratoře převezeny v chladicím voze s kontrolovanou teplotou

* potraviny analyzovali ve Státním veterinárním ústavu v Praze podle vyhlášky 294 o mikrobiologických požadavcích na potraviny

* prodejny o testu nevěděly

* náklady hradila redakce

Testované prodejny

Albert, Hradec Králové, Svitavská
Albert, Praha, Zdislavická
Albert, Brno, Mendlovo nám.
Billa, Svitavy, Purkyňova
Billa, Brno, Křídlovická
Billa, Praha, Vysočanská
Carrefour, Brno, Vídeňská
Delvita, Brno, Novoměstská
Delvita, Praha, Mazancova
Delvita, Praha, Jablonecká
Globus, Brno, Hradecká
Hypernova, Průhonice
Kaufland, Kladno
J. Meinl, Brno-Řečkovice, Kolaříkova
J. Meinl, Hradec Králové, M. Horákové
Tesco, Brno, Dornych
Tesco, Praha, Letňany

Nejvyšší naměřené teploty u chlazených výrobků

Tesco Praha-Letňany - hotové palačinky: 18,4 o C
Carrefour Brno - uzený sleď: 18,2 o C *
Carrefour Brno - krém a la losos: 18 o C *
Hypernova Průhonice - větrník: 18 o C **
Carrefour Brno - větrník: 17,5 o C
Billa Praha-Prosek - uzená makrela: 17,5 o C
Globus Brno - zavináče: 17 o C *

Poznámka: * tyto potraviny byly z mikrobiologického hlediska nevyhovující, ** tyto zdravotně závadné, ostatní v pořádku

Zdravotně závadné potraviny

co (výrobce) kde proč

smažený karbanátek (Houdek SRN) Hypernova Průhonice listerie a CPM 1)
uzený losos (neuveden) Globus Brno listerie
pečenáče v octovém nálevu (neuveden) Delvita Praha Mazancova listerie
čajový salám (Procházka Roudnice n.Labem) Delvita Praha Mazancova listerie
cibulový métský salám (Bivoj Opava) Kaufland Kladno listerie
matjesy (neuveden) Kaufland Kladno listerie
čajovka (Masokombinát Polička) J. Meinl Brno-Řečkovice listerie
vlašský salát (neuveden) Billa Svitavy Purkyňova CPM a koliformní bakterie 2)
větrník (Korlan Bučovice) Hypernova Průhonice koliformní bakterie a CPM 3)

Poznámky: podle vyhlášky 294 Ministerstva zdravotnictví o mikrobiologických požadavcích na potraviny, 1) překročení tolerovaných hodnot CPM, 2) překročení nejvyšších mezních hodnot CPM a koliformních bakterií u potravin určených k přímé spotřebě, 3) překročení tolerovaných hodnot u koliformních bakterií a překročení nejvyšších mezních hodnot u CPM

Pramen: Státní veterinární ústav Praha

* V otevřených boxech je jen velmi obtížné udržet nízkou teplotu. Obzvlášť pokud jsou přeplněné. Správnou teplotu - do 5o C - měly jedině zákusky, které prodavačka podala přímo ze zavře;né chladicí skříně (v pražské Delvitě v Jablonecké ulici).

* Uzené makrely a sledě byly většinou v pořádku, zato v uzeném plátkovém lososu z brněnského Globusu byly listerie. "Losos se většinou udí studeným kouřem a listerie velmi dobře přežívají i při nízkých teplotách," vysvětluje Stanislav Konečný z Městské veterinární správy v Ostravě. "Makrely nebo sledě se udí při teplotách kolem 70 o C."

* Z jedenácti zákusků (větrníků a věnečků) byly nevyhovující tři, jeden zdravotně závadný.

* Proč je nebezpečné brát potraviny holýma rukama? V klobásách je syrové maso, a to často obsahuje patogenní bakterie - listerie, salmonely, kamlpylobaktery, stafylokoky... Ty spolehlivě zlikviduje tepelná úprava. Stačí však, aby prodavačka po chvíli vzala do rukou salám nebo sýr, a bakterie se přenesou i na ně.

* Čajovka či métský salám patří k nejrizikovějším potravinám. Není totiž tepelně opracován. Z šesti testovaných polovina obsahovala listerie.

* Teploměry u chladicích pultů jsou slabinou i v těch nejlepších supermarketech. Buď chybí vůbec (u pultů se zákusky), nebo ukazují špatně (i teploty pod nulu). Digitální teploměry, zejména u pultů s váženými lahůdkami, jsou tak malé, že lze jen obtížně rozeznat teplotu. Velmi často jsou zakryté zbožím nebo pásem dekoračních květin.

Protokoly Státního veterinárního ústavu najdete v internetovém magazínu iDnes na adrese www. idnes/cz/test.

TEST DNES je nezávislá příloha pro spotřebitele financovaná z rozpočtu redakce MF DNES * Redakčně testované zboží nakupuje v běžné obchodní síti * K testování nepřijímá vzorky od výrobců nebo dovozců * Testy výrobků jsou zpracovávány v akreditovaných laboratořích nebo státních zkušebnách * Testované zboží navíc posuzuje tým nezávislých odborníků * Odborníci pověření vedením testu v laboratořích nejsou závislí na výrobcích ani prodejcích * Testy ze zahraničních spotřebitelských časopisů TEST DNES publikuje pouze s výslovným souhlasem jednotlivých vydavatelů a pouze v případech, kdy více než polovina testovaných vzorků je zastoupena i na českém trhu * Příloha rovněž zveřejňuje výsledky šetření státních orgánů * Články v příloze neobsahují placenou inzerci, nejsou ovlivněny výrobci ani žádnými finančními zájmy * Uveřejněné materiály nesmějí být reprodukovány bez souhlasu redakce * Výsledky testů nesmějí být použity bez souhlasu redakce ke komerčním účelům * Starší i nové testy z této přílohy lze najít v internetovém magazínu iDNES na adrese http://www.idnes.cz/test. Své připomínky a vzkazy k příloze TEST DNES můžete zaslat elektronickou poštou na adresu testdnes@mafra.cz Připomínky k testům hospod pak na adresu hospody@mafra.cz


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

ilsutrační snímek
Bude to nový hit? Ve Španělsku vypěstovali nízkotučné avokádo

Avokádo je řadou expertů na jídlo považováno za superpotravinu vzhledem k vysokému obsahu vitamínů a minerálů, některým mohl vadit jen vysoký obsah tuku. Ovšem...  celý článek

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

Nebezpečné panákové skleničky obsahující kadmium a olovo
Kadmiová kámasútra. Čínské sklenky s erotikou obsahují toxické kovy

Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před nebezpečnými panákovými skleničkami z Číny. Sada šesti pohárků s erotickými motivy uvolňuje při pití vysoce...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.