Český „Michelin“ ocenil dvě restaurace v Praze a farmu z Nymburska

  8:19aktualizováno  13:16
Vítězem ankety Maurerův výběr Grand Restaurant, která hodnotí české restaurace, se stala restaurace Terasa U Zlaté Studně. Druhá skončila restaurace Alcron. Obě se nacházejí v Praze. Třetí místo získala Farma Košík z obce Tuchom na Nymbursku.

Šéfkuchař Pavel Sapík ukazuje interiér restaurace Terasa U Zlaté studně, která vyhrála letošní ročenku nejlepších restaurací. | foto: MF DNES

Výsledky dopředu zveřejnily Hospodářské noviny. Slavnostní vyhlášení proběhlo ve čtvrtek ve 12 hodin.

Oba nejoceňovanější podniky se v minulých ročnících ankety dostaly do první desítky a Terasa U Zlaté Studně v anketě zvítězila už v roce 2011.

Prvních deset restaurací

1. Terasa U Zlaté Studně, šéfkuchař Pavel Sapík, Praha
2. Radisson Blu Hotel, Alcron, šéfkuchař Roman Paulus, Praha
3. Farma Košík, šéfkuchař Václav Košnář a Vladimír Plaček, Tuchom
4. Koishi fish & sushi, šéfkuchař Petr Fučík, Brno
5. Le terroir, šéfkuchař Jan Punčochář a Pavol Pavlík, Praha
6. Bellevue, šéfkuchař Petr Bureš, Praha
7. Essensia, Mandarin Oriental hotel, Prague, šéfkuchař Jiří Štift, Praha
8. La Degustation Boheme Bourgeoise, šéfkuchař Oldřich Sahajdák, Praha
9. Promenáda, šéfkuchař Milan Kladívko, Karlovy Vary
10. Chateau Mcely, Piano Nobile, šéfkuchař Jan Štěrba, Mcely

„Sedm let máme skoro stejný tým. Vytvořilo se tu zázemí, které všem vyhovuje, taková vnitřní pohoda. To se poté odráží na naší práci a pocitu i hosta,“ řekl šéfkuchař vítězné restaurace Pavel Sapík. Mimo jiné i toto ocenění zvyšuje návštěvnost podniku, ve kterém je v současnosti nemyslitelné získat stůl bez předchozí rezervace. „Zejména v létě je potřeba stůl rezervovat tři týdny až měsíc dopředu,“ dodal Sapík.

Nováčkem mezi nejlepšími deseti je letos třetí Farma Košík z obce Tuchom na Nymbursku. Z mimopražských restaurací se v anketě letos mezi prvními deseti umístil i brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi fish & sushi, který zvítězil v roce 2012 a letos byl čtvrtý. Restaurace hotelu Promenáda v Karlových Varech skončila devátá a hned za ní v pořadí je zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která zvítězila loni.

Anketa Grand Restaurant vyhlašuje mimo absolutní top restaurace i žebříček podle jídla, obsluhy, interiéru a desítku nejlevnějších mezi top stovkou. Co se týká jídla na prvním místě se umístila restaurace Farma Košík. Nejlepší obsluhu mají v Alcronu a nejhezčí interiér v Piano Nobile. Nejpřijatelnější ceny mezi sto nejlepšími restauracemi mají v pražské restauraci Home Kitchen.

Ankety se zúčastnilo téměř 600 hodnotitelů, kteří české restaurace posuzují tajně a na svoje náklady. Na základě jejich hodnocení vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.

„Pravidla výběru restaurací se nezměnila od roku 1997, kdy jsme začali asi jako první na naší scéně s vydáváním průvodce. Je to vždy výběr nejlepších a nejzajímavějších restaurací v naší zemi,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Pavel Mauer.  

Autoři: ,


Nejčtenější

Výplach na americké burze se přelévá do celého světa, do Česka také

Ilustrační snímek

Akcie ve Spojených státech zaznamenaly ve středu nejprudší denní propad za několik měsíců. Pokles cen zasáhl hlavně...

Banku s „hodným bankéřem“ spolkne Moneta. Přejmenuje se na Air Bank

Air Bank už dlouho láká nové klienty úspěšnou televizní kampaní se zlým a...

Obchod za dvacet miliard výrazně změní rozložení sil v českém bankovnictví. Po spojení Monety, Air Bank a části Home...



Zmetek, označil Ťok lokomotivy, které České dráhy koupily dvakrát dráž

Ilustrační snímek

Optikou ministra dopravy Dana Ťoka jsou lokomotivy Emil Zátopek zmetkem, který je nutné vrátit výrobci. Za...

Všichni chtěli spot ve stylu Air Bank, říká autor. Nově opisuje E.ON

Reklama na služby E.ON.

Jedni říkají, že jde o „vykrádačku“, jiní to tak nevidí. Spotů, které se inspirovaly populárními krátkými reklamami Air...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Další z rubriky

Po šachu od Marksové opět v útoku. Firma nabízí zakázku šestkrát dráž

Ilustrační snímek

Už pátý ministr práce v řadě se snaží přesoutěžit dodavatele IT systémů na sociální dávky. Vždy to dopadne stejně –...

Mladí chtějí žít na dluh a mít hned to, na co rodiče šetřili, říká bankéř

Šéf Sberbank Edin Karabeg

Mileniálové si půjčují a jsou častěji ochotni jít do rizika než jejich rodiče, myslí si šéf české pobočky Sberbank Edin...

Láhev za půl milionu dolarů. Aukční síň vydražila nejdražší vína

Romanée Conti 1945, Côte de Nuits, Grand Cru (588 tisíc amerických dolarů)

Dvě láhve červeného vína z francouzského vinařství Romanée-Conti zlomily dosavadní aukční rekordy, ale i odhady znalců....



Najdete na iDNES.cz