Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Český „Michelin“ ocenil dvě restaurace v Praze a farmu z Nymburska

  8:19aktualizováno  13:16
Vítězem ankety Maurerův výběr Grand Restaurant, která hodnotí české restaurace, se stala restaurace Terasa U Zlaté Studně. Druhá skončila restaurace Alcron. Obě se nacházejí v Praze. Třetí místo získala Farma Košík z obce Tuchom na Nymbursku.

Šéfkuchař Pavel Sapík ukazuje interiér restaurace Terasa U Zlaté studně, která vyhrála letošní ročenku nejlepších restaurací. | foto: MF DNES

Výsledky dopředu zveřejnily Hospodářské noviny. Slavnostní vyhlášení proběhlo ve čtvrtek ve 12 hodin.

Oba nejoceňovanější podniky se v minulých ročnících ankety dostaly do první desítky a Terasa U Zlaté Studně v anketě zvítězila už v roce 2011.

Prvních deset restaurací

1. Terasa U Zlaté Studně, šéfkuchař Pavel Sapík, Praha
2. Radisson Blu Hotel, Alcron, šéfkuchař Roman Paulus, Praha
3. Farma Košík, šéfkuchař Václav Košnář a Vladimír Plaček, Tuchom
4. Koishi fish & sushi, šéfkuchař Petr Fučík, Brno
5. Le terroir, šéfkuchař Jan Punčochář a Pavol Pavlík, Praha
6. Bellevue, šéfkuchař Petr Bureš, Praha
7. Essensia, Mandarin Oriental hotel, Prague, šéfkuchař Jiří Štift, Praha
8. La Degustation Boheme Bourgeoise, šéfkuchař Oldřich Sahajdák, Praha
9. Promenáda, šéfkuchař Milan Kladívko, Karlovy Vary
10. Chateau Mcely, Piano Nobile, šéfkuchař Jan Štěrba, Mcely

„Sedm let máme skoro stejný tým. Vytvořilo se tu zázemí, které všem vyhovuje, taková vnitřní pohoda. To se poté odráží na naší práci a pocitu i hosta,“ řekl šéfkuchař vítězné restaurace Pavel Sapík. Mimo jiné i toto ocenění zvyšuje návštěvnost podniku, ve kterém je v současnosti nemyslitelné získat stůl bez předchozí rezervace. „Zejména v létě je potřeba stůl rezervovat tři týdny až měsíc dopředu,“ dodal Sapík.

Nováčkem mezi nejlepšími deseti je letos třetí Farma Košík z obce Tuchom na Nymbursku. Z mimopražských restaurací se v anketě letos mezi prvními deseti umístil i brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi fish & sushi, který zvítězil v roce 2012 a letos byl čtvrtý. Restaurace hotelu Promenáda v Karlových Varech skončila devátá a hned za ní v pořadí je zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která zvítězila loni.

Anketa Grand Restaurant vyhlašuje mimo absolutní top restaurace i žebříček podle jídla, obsluhy, interiéru a desítku nejlevnějších mezi top stovkou. Co se týká jídla na prvním místě se umístila restaurace Farma Košík. Nejlepší obsluhu mají v Alcronu a nejhezčí interiér v Piano Nobile. Nejpřijatelnější ceny mezi sto nejlepšími restauracemi mají v pražské restauraci Home Kitchen.

Ankety se zúčastnilo téměř 600 hodnotitelů, kteří české restaurace posuzují tajně a na svoje náklady. Na základě jejich hodnocení vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.

„Pravidla výběru restaurací se nezměnila od roku 1997, kdy jsme začali asi jako první na naší scéně s vydáváním průvodce. Je to vždy výběr nejlepších a nejzajímavějších restaurací v naší zemi,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Pavel Mauer.  

Autoři: ,


Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

Návrh rozpočtu EU je pro Česko naprosto nepřijatelný, tvrdí Babiš

Premiér Andrej Babiš (4.6.2018)

Návrh rozpočtu Evropské unie na příští programovací období je pro českou vládu podle premiéra Andreje Babiše (ANO)...

Další z rubriky

Sladkou dřinu včelařů na farmě roku nenaruší ani desítky žihadel

Práce v kombinéze je v tomhle počasí dost náročná. Ale věřte tomu, že si oblek...

Když začal Petr Cihlář včelařit, schytal zezadu do hlavy žihadlo a dva dny neviděl na obě oči. To ho však neodradilo....

V dozorčí radě společnosti ČEZ končí její předseda Václav Pačes

Diskuse - Václav Pačes

V dozorčí radě energetické společnosti ČEZ končí její předseda a někdejší předseda Akademie věd Václav Pačes. Řekl to...

My Češi umíme vyrobit nejlepší ležák na světě, říká šéf Budvaru

Ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák

Budějovický Budvar je spící Růženka s velkým potenciálem, věří ředitel Petr Dvořák. „Když se z českého ležáku podaří...

Najdete na iDNES.cz