Výsledky dopředu zveřejnily Hospodářské noviny. Slavnostní vyhlášení proběhlo ve čtvrtek ve 12 hodin.
Oba nejoceňovanější podniky se v minulých ročnících ankety dostaly do první desítky a Terasa U Zlaté Studně v anketě zvítězila už v roce 2011.
Prvních deset restaurací1. Terasa U Zlaté Studně, šéfkuchař Pavel Sapík, Praha |
„Sedm let máme skoro stejný tým. Vytvořilo se tu zázemí, které všem vyhovuje, taková vnitřní pohoda. To se poté odráží na naší práci a pocitu i hosta,“ řekl šéfkuchař vítězné restaurace Pavel Sapík. Mimo jiné i toto ocenění zvyšuje návštěvnost podniku, ve kterém je v současnosti nemyslitelné získat stůl bez předchozí rezervace. „Zejména v létě je potřeba stůl rezervovat tři týdny až měsíc dopředu,“ dodal Sapík.
Nováčkem mezi nejlepšími deseti je letos třetí Farma Košík z obce Tuchom na Nymbursku. Z mimopražských restaurací se v anketě letos mezi prvními deseti umístil i brněnský podnik zaměřený na mořské speciality Koishi fish & sushi, který zvítězil v roce 2012 a letos byl čtvrtý. Restaurace hotelu Promenáda v Karlových Varech skončila devátá a hned za ní v pořadí je zámecká restaurace Piano Nobile z hotelu Chateau Mcely, která zvítězila loni.
Anketa Grand Restaurant vyhlašuje mimo absolutní top restaurace i žebříček podle jídla, obsluhy, interiéru a desítku nejlevnějších mezi top stovkou. Co se týká jídla na prvním místě se umístila restaurace Farma Košík. Nejlepší obsluhu mají v Alcronu a nejhezčí interiér v Piano Nobile. Nejpřijatelnější ceny mezi sto nejlepšími restauracemi mají v pražské restauraci Home Kitchen.
Ankety se zúčastnilo téměř 600 hodnotitelů, kteří české restaurace posuzují tajně a na svoje náklady. Na základě jejich hodnocení vzniká gastronomický průvodce, který jeho vydavatel Pavel Maurer založil v roce 1997 pod názvem Gurmán. Jeho cílem je přinášet o restauracích ověřené informace.
„Pravidla výběru restaurací se nezměnila od roku 1997, kdy jsme začali asi jako první na naší scéně s vydáváním průvodce. Je to vždy výběr nejlepších a nejzajímavějších restaurací v naší zemi,“ řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Pavel Mauer.