Pomazánkové máslo

Pomazánkové máslo | foto: iDNES.cz

ANKETA: Hlasujte o nejlepším názvu pro pomazánkové máslo

  • 505
Pomazánkové m@slo, mazec či máslová pomazánka - tak by se mohlo podle čtenářů iDNES.cz jmenovat pomazánkové máslo v případě, že Česko prohraje boj s EU o zachování tradičního názvu. Z celkem 218 zaslaných tipů vybrala redakce s pomocí odborníka na reklamu 20 návrhů. Hlasujte o nejlepším z nich.

Čtenáři iDNES.cz se ukázali jako velmi kreativní lidé. Na výzvu redakce o vymyšlení nejvhodnější náhrady jména pro tradiční pochoutku poslalo své tipy 332 čtenářů. Některé návrhy se opakovaly (například Pomáslo), i tak vzniklo 218 originálních názvů.

Čtvrtina názvů bojuje s EU

Z došlých tipů je zřejmé, že záměr Bruselu vymazat z českých potravin pomazánkové máslo nemá sympatie mnoha spotřebitelů. Každý zhruba čtvrtý návrh si totiž utahuje z úporného zanícení bruselských úředníků udržet za každou cenu jednotné označení výrobků v celé Unii.

ANKETA: Nové jméno pro pomazánkové máslo

Hlasujte o názvu pro pomazánku, z dvaceti možností můžete vybrat tři

"Přehodil bych písmenka na pomazánkový lámos. Lámos není nic, takže jim to v EU může být šumák, ale lidi budou moc dobře vědět, že je to naše pomazánkový másličko :)," píše například Petr.

"Já bych vynechal poslední písmenko, takže bychom kupovali pomazánkové másl. Vlk se nažere a koza zůstane celá," navrhuje další muž. "Přejmenoval bych to na namazánko-pomazánko. Ať si ta 'dokonalá' EU škubne. My bychom věděli, o čem je řeč," doplňuje třetí.

Další návrh v podobném duchu odkazuje navíc na Harryho Pottera. "Viděl bych to na variantu Choceňské pomazánkové Vy víte co...,"  navrhuje Martin D.

Návrhy jako: Mléčný výrobek, který se před zásahem bruselských byrokratů nazýval Pomazánkové máslo, či Barroso na chleba (Jose Manuel Barroso je předsedou  Evropské komise, pozn. red.) doplňující výklad ani nepotřebují.

Reklamní expert s přejmenováním souhlasí

"Z došlých návrhů je cítit nesouhlas s evropskou regulací. Je však dobré si uvědomit, že pravidla chrání především spotřebitele i výrobce, a to jak na lokálním, tak evropském trhu. Zákazník by měl mít jistotu, že když je na produktu napsáno 'máslo', jde opravdu o máslo, když lahev zdobí slovo 'rum', najdeme uvnitř skutečný rum, a když dáme v supermarketu do košíku 'pivo', dostane se nám poctivého piva," zastává se Bruselu Roman Němec, viceprezident Asociace českých reklamních agentur a marketingové komunikace (AČRA MK).

Každý zhruba osmý návrh se snažil "rozkaz" porazit grafickou fintou. Objevily se tak návrhy jako pomazánkové wáslo, pomazánkové má3lo či pomazankové máslo.

Pomazánkové máslo

Tradiční český mléčný produkt vyrobený ze smetany. Vyrábí se emulgací vodní fáze do mléčného tuku, neboli zmáselněním smetany. Pomazánkové máslo musí obsahovat nejméně 31 % mléčného tuku a nejméně 41 % sušiny. Pomazánkové máslo narozdíl od mléčných krémů neobsahuje rostlinné tuky.

"Tyto švejkovské přístupy mohou krátkodobě přispět ke zvýšení zájmu o produkt, neboť nucené přejmenování budí vždy pozornost a národ český je stále, jak vidno, kverulantský. Každý vtip se ale opakováním omrzí a v okamžiku, kdy téma mediálně vyčpí, již nefunguje," hodnotí tyto návrhy po odborné stránce Němec.

Nejčastější návrh: Máslová pomazánka

Podle něj je vůbec nejlepším návrhem ze všech název Máslová pomazánka, protože se nejvíce podobá původnímu označení, které je na našem trhu zažité přes 30 let.

"Toto označení využívá stejných slov jen v jiných tvarech, takže nebudí dojem, že jde o zcela nový produkt. Navíc je významově přesnější než původní označení, neboť výrobek, ač nejde o máslo, máslové tuky obsahuje. Takže je skutečně více máslovou pomazánkou než pomazánkovým máslem," dodává viceprezident AČRA MK.

Na tomto názvu se nezávisle na sobě shodlo také nejvíce čtenářů. Do redakce ho poslalo 49 lidí.