Španělé stále častěji dávají přednost před suchým sherry z Jerezu o něco aromatičtějšímu a jemnějšímu druhu z pobřežního města Sanlúcar de Barrameda. Jeho mírné klima a vlhký vzduch vanoucí od Atlantiku dávají vínu zvanému manzanilla jeho typickou slanou příchuť.
Prodej manzanilly vzrostl loni ve Španělsku o 7 procent a víno se tak stalo nejoblíbenějším druhem sherry. Jeho výrobci doufají ve stejný úspěch ve vývozu, především do Británie, Nizozemska a Německa.
V Sanlúcaru se hrozny dosud sbírají ručně a sherry stárne systémem "solera", v sudech naskládaných do výšky, kde dole je víno nejstarší a na vrcholu nejmladší.
Mezi do výšky vyrovnanými řadami zatuchlých dubových sudů ve sklípku La Guita sherry se tyčí dřevěná socha svatého, žehnající napřaženou paží. Když sklep před 20 lety koupil, byl Miguel Oraujo tímto nálezem překvapen. Přítomnost sochy dokazuje, že historická budova bývala v 16. století katolickou nemocnicí pro chudé, píše agentura Reuters.
"Tohle není žádná továrna na šroubky a matice, tady ve městě Sanlúcar dodržujeme tradice," říká Oraujo. "Hrozny se sem poprvé dostaly před 3000 lety s Féničany. Sherry se měnilo podle chutí doby, ale tradice je klíčová."
V popularitě sherry sehrálo svou roli i náboženství. Vypuzení Maurů a Židů ze Španělska v roce 1492 vytvořilo mezeru v obchodu s vínem, kterou záhy zaplnili angličtí a nizozemští katolíci. Sudy s vínem putovaly do Anglie, kde si jím místní ředili skotskou whisky. Známým milovníkem sherry byl například Shakespeare.
Křídová půda v trojúhelníku mezi městy Sanlúcar de Barrameda, Jerez a Puerto de Santa María je jednou z příčin jedinečnosti vína. Je ideální pro pěstování hroznů odrůdy Palomino, používané pro výrobu sherry. Vinice se táhnou tisíce kilometrů okolo Jerezu, jehož maurský název "Seris" dal vínu jméno.
"Hrozny Palomina jsou zdánlivě bez chuti a velmi proměnlivé, tajemství spočívá ve fermentaci," vysvětluje odborník na víno José Carlos Garrido.
Sherry, které je často vnímáno jako pití pro starší, se pokouší změnit ve Španělsku svůj "image". Výrobci vína loni zahájili kampaň vyzývající k tomu, aby Španělé přestali pít sherry jen jako aperitiv a dávali si je běžně i k jídlu.