Výrobce může místo pomerančů, čokolády nebo sýru použít aromatickou látku. A chuť bude možná ještě výraznější, než kdyby zvolil přírodní suroviny.
Podle německého spotřebitelského časopisu Test je 15 až 20 procent všech potravin aromatizováno. A nejen takové, u kterých by to člověk očekával, jako třeba instantní polévky nebo omáčky...
Aromatizovaný je třeba i hrášek ve skle, zmražená gulášová polévka, sušenky, ryby v konzervě, hotová jídla.
Aromatickými látkami je dochucováno mnoho hotových výrobků, které oslovují děti. Z 244 dětských potravin, které zkoumal výzkumný ústav pro dětskou stravu v Dortmundu, bylo 80 procent dochuceno aromatickými látkami.
Byly mezi nimi téměř všechny ovocné, mléčné a kakaové nápoje. Aromatizovaná byla dokonce i šestina speciálních výrobků určených pro jednoroční až tříleté děti. Vanilin se nachází někdy dokonce i v mléčné rýži pro kojence a v umělé kojenecké stravě.
Aromatické látky nepředstavují žádné nebezpečí, protože se smějí používat jen schválené, ale děti přivykají na aromaticky intenzivní výrobky. Doma připravený dezert z tvarohu a jahod jim bude chutnat méně než hotový jahodový dezert s umělou vůní.
Jaké může být aroma
Látka určená k aromatizaci potravin musí být uvedena ve složení výrobku. Zároveň zde ale nemusí být napsáno, o jaké aroma jde. Aromata nepatří mezi tzv. přídatné látky a nemusí mít E kódy, které nahrazují chemické názvy.
* Umělé. Vzniká chemickou syntézou a nemá vzor v přírodě (například etylvanilin). Na obalu nesmí být obrázek suroviny, jejíž chuť má nahradit nebo zvýraznit.
* Přírodně identické. Je také vyrobeno v laboratoři, je chemicky identické s přírodní aromatickou látkou (vanilin). Na obale nesmí být obrázek suroviny, jejíž chuť má nahradit nebo zvýraznit.
* Přírodní. Je získáno z přírodních surovin. Neznamená to však, že jahodové aroma musí pocházet z jahod, pouze že pochází z přírodních surovin. Tou by mohlo být například i dřevo. Na obalu smí být vyobrazení. Přírodní jahodové aroma - jen takovéto označení znamená, že aroma pochází z jahod.
PROČ SE POTRAVINY AROMATIZUJÍ? |
* Hotové výrobky musí chutnat stále stejně. Chuť přísad se však mění podle období sklizně a kvality. Aroma zajistí stálou vyváženou chuť. |
* Čím delší má výrobek trvanlivost, tím větší je nebezpečí, že citlivé přírodní aroma z něj vyprchá. Výrobce je musí něčím nahradit. |
* U mnoha způsobů zpracování se vlastní přírodní chuť ztrácí - například při extruzi, při které jsou syrové látky vystaveny extrémnímu tlakovému a tepelnému zatížení. I tady napomůže aroma. |
* Aroma dodá chuťový profil, který je typický pro určitou značku. To váže zákazníky. |
* Aromatické látky šetří výdaje. Pudingový prášek s pravou vanilkou místo přírodně identického vanilinu by byl mnohem dražší, stejně tak borůvky ve velkém množství v ovocných jogurtech. |