Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Ruční práce ubývá i v potravinářství. Firmy nakupují více robotů

  5:00aktualizováno  5:00
Nouze o lidi do výroby urychluje automatizaci také v potravinářském průmyslu. Ten byl přitom dosud spíš konzervativnější. Roboti nahrazují lidské ruce u balení výrobků i skládání do krabic. Firmy nakupují stroje za miliony.

Kohoutek má napilno. Továrna v Kuřimi jede non-stop. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Strojovými pohyby rukou rovnají ženy do krabic sáčky z balicí linky. Brzy je nahradí stroje. Výrobce pražených oříšků Alika tím ušetří zaměstnance. Robotizace je velkým trendem nejen v průmyslu. S tristním nedostatkem lidí na trhu práce více proniká i do konzervativnější výroby potravin.

„V podstatě není jiné cesty než nahradit lidi stroji,“ posteskla si Jana Kremlová, ředitelka výrobce pražených ořechů, snacků a sušeného ovoce z Čelčic. Nové technologie zastanou ve fabrice práci deseti lidí, celkem Alika zaměstnává zhruba stovku pracovníků. Zvyšovat platy, a snížit tím marže firma nechce, už nyní jsou prý minimální.

Alika stejně jako další podniky zaměstnává především Ukrajince, ale jejich počty ani po zvýšení vládních kvót nestačí. Podnik proto už dnes nebere část zakázek s velkým podílem ruční práce jako dříve.

Stovky milionů korun vloží do modernizace svých závodů výrobce trvanlivých potravin Hamé. Jen v letošním roce utratí 180 milionů korun a část z těchto peněz půjde do nových robotů a strojů. Podle ředitele kunovického podniku Martina Štrupla končí éra, v níž potravinářství bylo tradičním, méně automatizovaným odvětvím a vyrábělo se desítky let podle stejných receptur a se stejnými technologiemi.

Výroba v Hamé.
Výroba v Hamé.

Výroba v Hamé.

„Ta doba je pryč. Zvyšující se konkurence v oblasti rychloobrátkového zboží a akutní nedostatek pracovních sil nutí firmy reagovat,“ řekl Štrupl MF DNES. V sedmi tuzemských a třech zahraničních závodech tak postupně odpadne řada procesů, které vykonával člověk. Stroje lidem ulehčí od manipulace s paletami, zjednoduší balení nebo distribuci. Dělníci v továrně v Uherském Hradišti si ze seznamu svých úkolů mohou odškrtnout třeba ruční vkládání skla na výrobní linky.

„Lidí je nedostatek, všichni je proto nahrazují stroji,“ přidává se Jindřich Fikar, majitel kuřimských Čokoládoven Fikar. Uvnitř fabriky se brzy rozběhnou dva nové vibrační pásy, které ušetří asi deset procent pracovní síly. Šéf továrny na sladkosti čeká obratově nejlepší rok v historii, ale výsledek by mohl být ještě lepší, kdyby měl zakázky kdo vyrábět.

Majitel Čokoládoven Fikar Jindřich Fikar.

Majitel Čokoládoven Fikar Jindřich Fikar.

Kohoutek má napilno. Továrna v Kuřimi jede non-stop.

Kohoutek má napilno. Továrna v Kuřimi jede non-stop.

„Potřebovali bychom až o padesát procent více lidí, tedy asi stovku,“ popsal. Když přijde řeč na příčiny, servítky si nebere: „Jako jediná země v Evropě neumožňujeme pracovat Ukrajincům. Minulou krizi jsme překonali, ale příště budeme první, kdo to odskáče,“ rozčiluje se nad ochranářskou politikou vlády a zvyšováním mezd.

Robot místo řezníka

Současná vláda navýšila minimální mzdu už čtyřikrát, naposledy v srpnu. Od ledna stoupne o dalších 1 200 korun na 12 200, jednorázově nejvýrazněji v historii. Kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD) za to schytal kritiku z řad opozice i firem. Hospodářská komora varuje, že to povede k nahrazování lidí stroji a práci načerno.

Rostoucí podíl robotů ve firmách nemusí znamenat, že lidé přijdou o práci. Ty, jejichž místa zaujmou stroje, se firmám vyplatí přeškolit na jiné činnosti. Automatizace v potravinářství na rozdíl třeba od strojírenství znamená zatím nahrazování těch nejjednodušších činností. „Asi si nedovedeme představit, že místo řezníka bude stát robot, který rozbourá a vykostí vepřovou půlku. Až řezníci nebudou, možná se začnou vymýšlet i roboti na tuto práci,“ říká ředitel pro strategii Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna. Připouští však, že stroje a mzdy spolu úzce souvisí: „Pokud pracovníci s nižší kvalifikací nebudou nebo budou příliš drazí, tak to robotizaci urychlí.“

Automatizace v potravinářství je jednoznačným trendem, jak potvrzuje společnost Mitsubishi Electric Europe, která dodává roboty do továren. „Delší dobu vidíme zvýšenou poptávku po robotických aplikacích z odvětví potravinářství,“ uvádí produktový manažer Radek Libicher. Častým požadavkem jsou roboti s kamerou, kteří rozpoznají umístění výrobku a zvládnou monotónní činnosti, jako je ukládání do obalů. Hitem jsou údajně i aplikace, které sledují kvalitu.

Trend více proniká do řady oblastí - výroby nápojů, pekařství i pivovarnictví. Plzeňský Prazdroj například zavádí plně automatizované velíny, z kterých se řídí výrobní procesy a nejmodernější balící nebo plechovkové linky. Důvodem je nejen snižování počtu zaměstnanců ve výrobě, ale i úspory energie, snížení zatížení odpadních vod i zvýšení produktivity práce.



Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Prasečí mor je v Evropě na vzestupu, ministerstvo zvažuje kontroly dovozu

Ilustrační snímek

Státní veterinární správa zvažuje zavedení povinnosti testovat dovážené vepřové maso na přítomnost viru afrického moru...

Topná sezóna může začít již příští týden a kominíci nestíhají

(ilustrační foto)

Letošní topná sezóna začne na většině území České republiky již příští týden. Ti, kteří ještě nestihli povinnou revizi...

Nová sklizeň zlevňuje jablka, kilogram je v průměru za 33 korun

Ilustrační snímek

Ceny jablek s novou sklizní klesly z červencových rekordních 43,23 koruny za kilogram na nynějších průměrných přibližně...



Najdete na iDNES.cz