Na první pohled vypadají kelímky na bázi bambusu jako dobrá volba pro spotřebitele, kteří chtějí být ohleduplní k životnímu prostředí. Jsou opakovaně použitelné a mohou nahradit jednorázové kelímky na kávu, které podle spotřebitelů z renomované nadace Stiftung Warentest v Německu každoročně vytvoří 40 tisíc tun odpadků.
Nadace však ve všech dvanácti testovaných bambusových kelímcích našla nebezpečné chemikálie. Zjistila také, že téměř všichni výrobci těchto kelímku lákají zákazníky na falešné reklamní sliby ohledně jejich původu nebo dopadu na životní prostředí. Na svém webu o tom napsala německá televizní stanice Deutsche Welle.
„Držte se od bambusových kelímků dál,“ doporučili zástupci nadace v článku. Lidé, kteří si berou kávu sebou, by podle nich měli používat opakovaně použitelné nádoby vyrobené z jiných materiálů.
Pryskyřice a formaldehyd
Na obalu „EKO“, uvnitř formaldehyd. Bambusové hrnky jsou jen další plast |
Výrobci kelímků z bambusu nebo bambusových vláken zapomínají zmínit, že vlákna jsou ve skutečnosti rozemletá na prášek a poté slepena do tvaru šálku. Všechny proto obsahují melaminovou pryskyřici, druh lepidla vyrobeného z formaldehydu a organické sloučeniny melaminu.
Warentest tvrdí, že melaminová pryskyřice je neškodná, pokud nejsou produkty, které ji obsahují, zahřívány nad 70 stupňů Celsia. Při skladování kávy ovšem mohou být nádoby běžně vystaveny mnohem vyšším teplotám.
Problematické bambusové kelímky se neprodávají jen v Německu. V dánském supermaretu Aldi byly podobné bambusové šálky na kávu staženy z prodeje kvůli nadměrné hladině formaldehydu. Stejné kelímky se prodávaly v obchodech Aldi v Belgii, Dánsku, Francii, Německu, Lucembursku, Polsku, Portugalsku a Španělsku. Jako závadné se nakonec ukázaly jen ty v Dánsku. Nebezpečné látky v bambusových kelímcích loni v květnu objevili také Švýcaři. Napsal o tom portál Chemical Watch.
Mikrovlnku raději ne
Vědci ze Stiftung Warentest testovali kelímky tak, že je naplnili mírně kyselou tekutinou, analogickou ke kávě, a poté ji udržovali při teplotě 70 stupňů Celsia po dobu dvou hodin. Poté testovali tekutinu na chemikálie. Proces opakovali sedmkrát. Experiment ukázal, že ze sedmi kelímků se uvolnilo velmi vysoké množství melaminu, přičemž některé z nich také uvolňovaly vysoké množství formaldehydu.
Kelímky na věčné časy. Miliony z nich se prakticky nedají recyklovat |
Pouze u jednoho šálku z dvanácti bylo zjištěno, že je chemicky neškodný. „Chicmic Cup také obsahuje melaminovou pryskyřici, ale uvolňuje velmi málo škodlivých chemikálií,“ řekl o vítězi testu zástupce společnosti Warentest.
Recyklace ohněm
Při analýze obalů a výstražných štítků nadace narazila na značku Zuperzozial, která spotřebitelé upozorňuje na to, aby nepoužívali nádobí v mikrovlnné troubě. Proces zahřívání totiž poškozuje materiál a vede k uvolňování ještě většího množství chemikálií. Značka Morgenheld radí spotřebitelům, kteří chtějí prodloužit životnost svého šálku, aby se vyhnuli mikrovlnným troubám.
Morgenheld také tvrdí, že jejich produkt je „biologicky rozložitelný“. Značka Pandoo trvá na tom, že je bambus přírodní materiál, který nevytváří biologicky nerozložitelný odpad. Žádný z testovaných kelímků ale ve skutečnosti není biologicky rozložitelný. Warentest také kritizuje výrobce, kteří tvrdí, že jejich produkt je recyklovatelný, protože jedinou recyklací je spálení.
29. ledna 2017 |