Jeho ostatky k nám přivezl Karel IV. a stejně jako v případě ostatních světců jsou uloženy ve svatovítské katedrále. Avšak zatímco sv. Václav nebo sv. Ludmila v povědomí národa zůstávají dodnes, svatý Zikmund se během věků propadl téměř do zapomnění. Naštěstí nás Karel IV. spojil s Burgundskem ještě jedním poutem, které přetrvalo do současnosti bez jakékoli úhony.
Povzdech "Eh - vezu révu z Burgund sem..." mu vložil do úst klasik české poezie Jan Neruda plným právem. Karel IV. k nám totiž skutečně z Burgundska dovezl odrůdu známou po celém světě jako Pinot Noir či Burgundské modré. Ta u nás zdomácněla a přijala libozvučný, ale jinak zcela nesmyslný název odvozený od jména německého obchodníka Rulanda. S Rulandským modrým si také většina lidí u nás Burgundsko podvědomě spojuje.
Pravdou je, že se v tomto regionu vyrábí více bílého než červeného a že tamní Chardonnay patří k tomu nejlepšímu, co ve světě bílých vín existuje. Kulturním a průmyslovým centrem Burgundska zůstává Dijon, srdcem vinařství tohoto regionu je však historické městečko Beaune. V něm se nachází sídlo řady věhlasných vinařských domů. Zároveň působí jako magnet přitahující každoročně tisíce turistů na akce a slavnosti spojené s oslavami burgundských vín.
Ty nejznámější se vážou ke zdejšímu slavnému "Hospices de Beaune“. Hospices je dochovaný středověký špitál, který svým významem daleko přesahuje běžný zájem milovníků historie. Jeho dávní pacienti se totiž často rekrutovali z okruhu burgundských vinařů a vděk tomuto úctyhodnému zařízení projevovali dary a odkazy v podobě vinic.
Většinu získaných vinic v průběhu staletí hospices prodal, ale ty nejlepší parcely si ponechal dodnes. I když se tato instituce nyní věnuje již jen charitativním činnostem, každoroční aukční prodej vín z majetku Hospices de Beaune je velkým vinařským svátkem a zároveň i významným tržním ukazatelem vypovídajícím o cenách a kvalitě úrody.
Vína s etiketou Hospices patří k velmi drahým a jsou u nás spíše raritou. Avšak ani běžnější vína nesoucí prosté označení „Beaune" nebo u vybraných parcel „Beaune 1er Cru" nejsou na tom u nás o mnoho lépe. Jejich cena patří přece jen k vyššímu standardu a víno samo hledá svou dokonalost spíše v jemnosti a harmonické rovnováze než v údernosti, která dnes vládne mezi spotřebitelskými požadavky.
Nejznámějšího zástupce této části Burgundska tak na regálech našich vinoték představuje víno s názvem "Hautes Cotes de Beaune“. To pochází z širšího pásu vinic pokrývajících svahy jižně od tohoto města. Je levnější, ale přitom si stále zachovává typický charakter klasického burgundského pinotu, jehož ovocná, mírně natrpklá chuť připomínající třešňovou pecku může často vést k tomu, že člověk "... přitiskne ret a neodtrhne více".