Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Belgické hranolky jsou zachráněny, oznámil ministr Borsus

  11:37aktualizováno  11:37
Páteční belgický státní svátek bude letos zřejmě o něco veselejší. „Belgické hranolky jsou zachráněny!“ oznámil ministr zemědělství Willy Borsus na internetu. Je to reakce na středeční rozhodnutí členských zemí EU, které se změnami schválily návrh Evropské komise na „snížení přítomnosti akrylamidu v potravinách“.

Příprava tradičních belgických hranolků. | foto: Profimedia.cz

Ministr Borsus mohl po středeční dohodě států Evropské unie oznámit, že do konečné podoby nařízení zapracovala komise belgické požadavky tak, aby věc nekomplikovala život malým podnikatelům prodávající hranolky a respektovala belgické tradice. Podle ministra se však přímo o zákazu smažení hranolek nikdy nemluvilo.

Belgická tradiční příprava hranolek

Nejdůležitější jsou pro výrobce čerstvé brambory odrůdy Bintje, které se musí nakrájet ostrým nožem, aby jednotlivé kousky vstřebaly co nejméně oleje. Důležité pro přípravu je i dvojí smažení, kdy se syrové kousky nejprve smaží zhruba pět minut při teplotě 130 stupňů Celsia. Po odkapání se pak těsně před podáváním smaží dvě minuty na 170 stupňů Celsia.

Podle Belgičanů je hřích hranolky smažit v klasickém oleji. Nejlepší je podle nich pro smažení živočišný tuk, který na rozdíl od oleje nepotlačí chuť brambor.

Evropská komise plánovala vydat směrnici, která by omezovala vznik karcinogenního akrylamidu. Tato nebezpečná látka údajně vzniká u některých potravin při ohřívání nad 120 stupňů Celsia. Nejvíce pak u brambor, ale i cereálií nebo kávy (psali jsme zde). Tradiční příprava belgických hranolek, které se smaží na dvakrát, byla právě kvůli tvorbě nebezpečné látky ohrožena.

V papírových kornoutech prodávané zlatavé a křupavé hranolky k Belgii patří stejně neodmyslitelně jako bruselská soška čurajícího chlapečka nebo známé Atomium. V nepřeberném počtu stánků po celé zemi jsou k radosti místních i turistů podávány se solí a velkým výběrem nejrůznějších omáček. Na hranolky si před časem z jednání unijního summitu odskočila například i německá kancléřka Angela Merkelová.

Tuto pochoutku začali v Belgii vyrábět již v 18. století. Tuhá zima tehdy znemožnila lidem lovit malé ryby, které smažili v oleji, a tak je nahradili bramborami.

Autoři: ,


Témata: Belgie

Nejčtenější

Začínal sám v garáži, dnes výrobní linky z jeho firmy dobývají svět

Jakub Krofián s manželkou Alenou.

Jakub Krofián žije svůj americký sen už osmnáctý rok. Jako pětadvacetiletý mladík si z úspor koupil soustruh a doma v...

Máma se synem zašpuntovali víno kondomem, nápad jim vydělává miliony

Balení vinných kondomů.

Jistě jste už někdy ztratili špunt od lahve a dumali, jak situaci vyřešit. Američanka Laura Bartlettová se svým synem...



Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...

Makléř si myslel, že pracuje v demoverzi, teď žádá vyplatit miliony eur

Harouna M Traore

Francouzský obchodník na burze žaluje makléřskou firmu Valbury Capital. Žádá, aby mu vyplatila 10 milionů eur, které...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Další z rubriky

Prasečí nohy i hlavy si nechte! Čína uvalila cla na vepřové maso z USA

(Ilustrační snímek)

Ještě před vypuknutím obchodní války vyváželi američtí producenti vepřového masa devadesát procent vepřových nožiček a...

Ryanair ruší kvůli stávkám lety, dotkne se to desítek tisíc lidí

Dopravce Ryanair nakupuje nové letouny Boeing 737 MAX.

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair kvůli stávce palubního personálu příští týden zruší více než dvanáct...

Globalizace dělá z nadnárodních firem giganty. Státy začínají pokulhávat

Země z vesmíru (ilustrační snímek)

Odjakživa měli na politiku největší vliv politici a státy. S postupující globalizací se to však mění – stále větší...

Najdete na iDNES.cz