Zákazníci předloni zaplatili za biopotraviny nejvíce od roku 2008 (na jednotlivce průměrně vychází 241 korun), oproti roku 2015 nárůst představuje 13,5 procenta. Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin a nápojů v České republice činil 0,9 procenta a dlouhodobě stoupá.
Lidé nejvíc nakupovali koření, kávu, čaj či dětské výživy – tyto výrobky tvořily dohromady 33 procent celkové spotřeby. Následovaly mléčné výrobky (23 %) a ovocné či zeleninové šťávy (21 %).
Biopotraviny brzdí skepse lidí i internet, říká průkopník ekozemědělství |
Téměř polovinu biopotravin nakoupili Češi v roce 2016 v maloobchodních řetězcích. V drogeriích se jich prodalo 18 procent a ve specializovaných prodejnách zdravé výživy 14 procent. Meziročně také vzrostl objem biopotravin prodaných prostřednictvím gastronomických zařízení, která utržila 87 milionů korun.
Zpráva o trhu s biopotravinami, kterou Ústav zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) zpracoval pro ministerstvo zemědělství, uvádí, že na konci roku 2016 bylo v Česku 603 výrobců, což je o 11,3 procenta více než v předchozím roce.
„K nejčastějšímu hlavnímu zaměření výrobců patřilo v roce 2016 zpracování a konzervování masa a masných výrobků, ovoce a zeleniny a ostatních potravinářských výrobků,“ informovali výzkumníci.
Většina tuzemských výrobců biopotravin prodá své produkty na českém trhu, ale stoupá i jejich export. V roce 2016 putovala většina do Německa a Rakouska. Zvětšuje se i mezinárodní maloobchodní trh s biopotravinami, jenž v roce 2016 dosáhl podle ÚZEI objemu téměř 90 miliard dolarů (1,85 bilionu korun). Největším trhem jsou Spojené státy, za kterými následují Německo a Francie.