Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Bojkot českých krav začíná

  18:25aktualizováno  18:25
Bezprostředně po potvrzení výskytu nemoci šílených krav v Česku začaly evropské státy pomalu bojkotovat tuzemské výrobky z hovězího masa. Dovoz už zakázalo Slovensko, Litva a Polsko, Německo zatím čeká na další potvrzení výsledků. Maďarsko odebere všechny dovozní licence a umožní pouze import masa z testovaného dobytka. Nikomu se zatím příliš nechce předpovídat dopady bojkotu na český trh.

V první čtvrtletí se díky dotacím ze Státního zemědělského intervenčního fondu podařilo vyvézt téměř dva tisíce tun živého skotu. Do Polska a na Slovensko směřovalo přitom jen necelých dvě stě tun skotu.

Zpracovaného hovězího se vyvezlo přes dva tisíce tun, Polsko ale kvůli obavám ze slintavky a kulhavky neodebralo ani kilogram, Slováci dovezli podle statistik Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky 580 tun masa.

Přestanete jíst hovězí maso?

On-line rozhovor
s ředitelem veterinární správy najdete

Co dělá začínající bojkot s českým trhem?
Kromě několika tun volného masa navíc zatím nic. „S ostatními státy CEFTA (kam směřuje nejvíc hovězího z ČR - pozn. red.) se zatím obchoduje. U nás byla i po potvrzení výskytu BSE situace normální. Zákazníci objednávali jako obyčejně, zatím berou více než loni v tuto dobu,“ řekla iDNES mluvčí Kosteleckých uzenin Vlaďka Pivoňková.

Dodala, že ztráta každého domácího i zahraničního odběratele je nepříjemná. Nicméně se domnívá, že i kdyby bojkot vyhlásila i Evropská unie, české zemědělství to nepoloží.

Největší panika už tu byla
Zatím tak převládá názor, že největší šok zaznamenali producenti hovězího bezprostředně poté, co nemoc šílených krav prošla západní Evropou. Lidé, kteří chtěli spotřebu hovězího omezit už tak dávno učinili.

Až příští týden ukáže, zda a v jaké míře se k zákazům dovozu hovězího z ČR připojí další státy. Většinou se čeká až na třetí test podezřelého vzorku v Německu, jehož výsledky budou známy příští čtvrtek.

Ceny: vepřové nahoru, hovězí dolů
Až na výjimky nijak dramaticky zatím nereagují ani čeští spotřebitelé. Všeobecně se očekává, že důvěra, kterou si hovězí začínalo znovu budovat opět klesne a s ní i jeho cena.

Nálada v obchodech se různí
Co si lidé myslí o hrozbě BSE v Česku dokazuje zájem o hovězí maso v prodejnách.

Například řeznictví v Prostřední ulici v Uherském Hradišti žádné problémy zatím nezaznamenalo. „Měli jsme obavy, ale lidi se chovají, jako by se vůbec nic nestalo. Hovězí nám mizí z pultů jako v předcházejících týdnech,“ popsala situaci prodavačka.

Naopak v severočeském Mostě si majitelka masny Miloslava Matysová postěžovala: „Neprodali jsme žádné hovězí maso, jen asi kilo, víc ne. „ Podobné zkušenosti má i ústecká řeznice Věra Bartošová: „Uvažuji o tom, že zítra vůbec hovězí neobjednám, protože zákazníci ho vůbec nechtějí.“

„Zákazníci jsou mnohem opatrnější. Oproti minulému týdnu jsme dneska prodali asi o čtyřicet procent méně hovězího. Dávají si pozor i na salámy a pečlivě vybírají spíše drůbeží,“ řekla ve čtvrtek majitelka řeznictví v Libochovicích na Litoměřicku.

Naopak zdražovat se bude vepřové maso, ke kterému vystrašení spotřebitelé přejdou. „Lidé budou hovězí maso nakupovat méně, menší zemědělské společnosti mohou mít velké problémy,“ myslí si ředitel Okresní agrární komory v Břeclavi Ladislav Sečkář.

„Nemyslím si, že by hrozil dramatický propad na domácím trhu,“ řekla ještě před potvrzením pozitivních výsledků testu mluvčí Masokombinátu Martinov Eva Kijonková. Podle ní již dříve přešel masokombinát na zpracování mladších kusů dobytka, u kterých je riziko nákazy minimální.

Zatímco naprostá většina masokombinátů ještě loni na podzim vykupovala hovězí za ceny okolo 45 korun za kilo živé váhy, na jaře se tyto ceny dostaly až na 33 korun.

Od té doby se situace o něco zlepšila. „Dařilo se vyvážet do zahraničí a výkupní ceny šly nahoru. Nyní se pohybují pod čtyřicetikorunovou hranicí. Co bude následovat však nedokážu předvídat,“ uvedl ředitel masokombinátu Krahulčí Pavel Smetana.

Podle marketingové ředitelky Kosteleckých uzenin Vlaďky Pivoňkové se hlavně výrazně zvýšily dotazy zákazníků na výrobky z hovězího masa. „Spíše se informovali na způsoby, jak se maso testuje, a na nezávadnost produkce,“ říká Pivoňková.

Autoři: , ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

(Ilustrační snímek)
Lidé kupují solární panely včetně baterií. Jistí se tak před blackouty

Zájem lidí o solární elektrárny na střechách nastartovaly peníze z dotačního programu Nová zelená úsporám. Zároveň roste obliba baterií, které umožňují...  celý článek

Nesprávné provedení okna, tvar ostění neumožňuje obtékání teplým vzduchem. Na
Kupujete nemovitost? Pozor na skryté vady, na reklamaci máte 5 let

Každý rok v Česku proběhne převod zhruba půl milionu bytů a rodinných domů. Technický stav nemovitosti se smluvně mezi kupujícím a prodávajícím přitom řeší jen...  celý článek

Ilustrační snímek
Ministerstvo chystá překotné změny v ČSSZ. Jde o stamilionové IT zakázky

V České správě sociálního zabezpečení se chystají personální škatulata. Vznikne nová mocná sekce, která zkombinuje IT a veřejné zakázky. Dosavadní ředitelé...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.