Bokem rodného domku Bohumila Hrabala

V domečku č.
V domečku č. 47 v brněnské Balbínově ulici se v březnu 1914 narodil Bohumil Hrabal. O dva roky později se s maminkou odstěhoval. Navracel se však za babičkou na prázdniny, rok v Brně chodil do gymnázia. Malý Bohumil prý rád pozoroval z oken domku pohřby s hudbou stoupající cestou na hřbitov nad jejich ulicí, sledoval koně, kteří s námahou táhli vůz s nebožtíkem, aby o chvíli později s prázdným pohřebním vozem vesele sjížděli dolů. Na konci ulice byla pumpa, z níž rádi pili osvěžující vodu nejen smuteční hosté, ale i lidé z Glajdůvky, z Líšně, kteří chodili za prací do města... Hrabalův děd Kilián raději navštěvoval hostinec U Bušínů a nebo šel na pivo k Machům na Starou osadu, kde byl hasičský spolek. Dnes je všechno jinak, jen pohřby zvolna vzlínají toutéž ulicí ke hřbitovu. Marně byste hledali pumpu i staré hospody - ale posilnit se chlazeným Starobrnem a celkem slušně a levně se najíst můžete hned za rohem dolní části Balbínky, ve Svatoplukově ulici. Jméno hospody? No přece "BOKEM"! Vstup do restaurace (v létě předzahrádka) poněkud odrazuje atypickými dveřmi s temným sklem, připomínaje něco mezi obskurním podničkem a bankou, ale po malém zaváhání shledáte malý, podivuhodně řešený interiér. Tři samostatné, bíle vykachlíčkované boxy vždy s velkým stolem umakartové desky pro šest osob a s červeným prostíráním mohou zdánlivě asociovat prosekturu i jateční kobky, ale nic proti vkusu a představám majitele podniku. I dlouhý dominantní půlobloukovitý bar s výčepem, kolem kterého jsou vlastně boxy rozmístěny, je laděn obdobným způsobem. Podél zdi vpravo cestou na WC je situován intimní stolek "jen pro něho a ji", vlevo od vchodu do restaurace je k dispozici samostatný salonek pro 15 hostů a "... jiné zábavy pro Vás", jak informuje letáček. Z vedlejšího boxu zaznívá tlumený rozhovor dvou starších žen nad šálkem čaje. Prochladly na hřbitově. Od zvýšení cen za pronájem hrobů plynule přecházejí k cenám za nájem bytů a ještě později k "horácké směsi" voňavého kuřecího a vepřového masa s cibulkou a feferonkou (81 Kč) - tedy k jedné z pěti specialit podniku. Zatímco mladá servírka i výčepní v jedné osobě tvrdí komusi do telefonu, že si to uplete "raději sama hladce-obrace", z regionálního rádia potichoučku znějí nadnárodní hity. Klid a příjemné teploučko svádí ke klimbání a nad výčepem na černé tabuli září do příšeří velká bílá písmena "super menu za 45 Kč". Asi supermogul extra, myslím si. Ani v pozdní odpolední hodinu jídelní lístek není proškrtán a vše si můžete přát. Vynecháme-li banální utopence a jiné v Čechách i na Moravě známe pivní lahůdky, začít můžeme hutnou bramboračkou (15 Kč). Z hlavních jídel je v nabídce kuřecí menu (až 13 chodů průměrně za 65 Kč), vepřové menu (průměrně 70 Kč) i menu hovězí. Z necelé desítky rybích pokrmů lze jistě pouvažovat nad pstruhem na roštu (42 Kč), ale kdo se tu bude mordovat s kostmi? Přikloňme se ke stravě bezmasé. Smažené tvarůžky s opékaným bramborem (36 Kč) však nenaplňují představu kulinářského zhýčkance už v kontrolním řezu a na alternující, jen o tři koruny dražší sýrovou jehlu, je již pozdě. I když porce jsou štědře hojné, zmotáme se ještě na moučník, palačinky se zmrzlinou a ovocem (40 Kč). Dříve než vám s účtem přinesou závěrečné presso (12 Kč), vpalte si do chřtánu nebezpečně vynikající slivovici. Den vám zavoní plamenem... Takto posilněni vydejme se nadýchat čerstvého vzduchu směrem na Hády, anebo naopak vydýchaného vzduchu šalinou do centra na novou Krobotovu inscenaci Škvoreckého. Po několika eventuálních pivech cestou se obé stane silným zážitkem.

Autor je spolupracovníkem redakce

Restaurace BOKEM, Svatoplukova 24, Brno (Stará osada). Otevřeno denně 11-24 hod. Pět hvězdiček v našem hodnocení znamená nejvíc, žádná nejméně. Útratu v bodovaných podnicích si platí autoři sami, personál ani majitelé o hodnocení nevědí.

Starobrno 10° 13 Kč ***
Kvalita obsluhy ***
Celkový dojem ***