Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Utopence a pivo na stojáka. Braník chystá síť výčepů, chce do malých měst

  10:51aktualizováno  10:51
Vlastní gastronomický koncept už má i jedna z nejlevnějších pivních značek, Braník. První Branický výčep otevírají Pivovary Staropramen v Neratovicích. Lidová zařízení se mají postupně rozšířit do malých měst. Navazují na tradici vymírajících bufetů, kde si k pivu „na stojáka“ dáte utopence nebo sekanou.

Braník navazuje na tradici bufetů, kde si dáte pivo na stojáka. První Branický Výčep otevírá v Neratovicích. | foto: Staropramen

Braník se tak zařadí mezi pivovary jako Bernard, Plzeňský Prazdroj či Budějovický Budvar, které již restaurační sítě provozují. Cílová skupina „Branických výčepů“ je však jiná. Zatímco dosavadní pohostinství se zaměřovala především na podporu prodeje prémiových nebo dražších piv, Braník bude konkurovat bufetům či nádražním hospodám.

„V současné době probíhají jednání o dalších realizacích. Protože se jedná o nenáročný koncept, který může dobře fungovat i na malých městech, pevně věříme, že o něj bude zájem,“ říká Jan Trochta, manažer značkových restaurací společnosti Pivovary Staropramen. Koncept by se měl šířit franšízou.

Pivovary Staropramen, které už mají pro svou stejnojmennou značku koncept Potrefená husa, chce s výčepem, který láká na Braník 11°, prorazit především v malých městech nad pět tisíc obyvatel. Vyhledávat bude třeba nádražní lokality, kde se cestující zchladí pivem při čekání na vlak nebo při venčení psa.

Braník navazuje na tradici bufetů, kde si dáte pivo na stojáka. První Branický...

Stoly ani obsluhu uvnitř nehledejte. K tradičním bufetům přesto bude mít daleko. Výběr piva a jednoduchých jídel jako je utopenec, sekaná, párky, chlebíčky nebo nakládaný hermelín hosté uvidí na LCD obrazovkách, zavěšených nad masivním výčepem.

Hosté se budou muset spokojit s tím, že něco k jídlu nebo pití si dopřejí jen na stojáka. Výčep je podle Jana Trochty možné postavit už v prostoru od dvaceti metrů čtverečních. Kromě jednoduchého konceptu bez kuchyně ale počítá i s rozšířením větších výčepů s pestřejší nabídnou a plnohodnotnou jídelnou.

„Koncept Výčepu je určen do měst nad pět tisíc obyvatel, především na frekventovaná místa, kudy prochází větší množství lidí. Může se jednat o nádraží (a tedy návrat mnohdy oblíbených „nádražek” s jejich charakteristickou atmosférou), dopravní uzly, hlavní ulice nebo místa v blízkosti výrobních či administrativních center. Ideální velikost prostoru je od dvaceti do zhruba sto metrů čtverečních,” uvedl Trochta.

V maloobchodě Braník patří mezi nejprodávanější pivní značky. Výstav už před několika lety překročil jeden milion hektolitrů a meziročně neustále narůstá. Teď chtějí Pivovary Staropramen ve větší míře značku vrátit i do hospod a restaurací.

Autor:


Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

TEST DNES: Pivo v plechu rychle stárne, už po pár týdnech může být zvětralé

Test plechovkových ležáků

Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani...

Další z rubriky

Otevírací doba obchodů o svátcích v červenci

Ilustrační snímek

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě nařizuje, že obchody s plochou nad 200 m² musí mít zavřeno...

Z chudého chlapce se znetvořeným obličejem se stal podnikatel roku z Peru

Peruánec Teodoro Ortiz se ve světě proslavil díky superpotravinám.

Nejdřív se učil prodávat čokoládu na trzích, postupně se Peruánec Teodoro Ortiz propracoval k takzvaným...

Online daně budou jako elektronické bankovnictví, říká šéf finanční správy

Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství

Finanční správa se začne postupně vymaňovat se závislosti na dodavateli IT systémů, společnosti IBM. Prvním krokem má...

Najdete na iDNES.cz