Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Utopence a pivo na stojáka. Braník chystá síť výčepů, chce do malých měst

  10:51aktualizováno  10:51
Vlastní gastronomický koncept už má i jedna z nejlevnějších pivních značek, Braník. První Branický výčep otevírají Pivovary Staropramen v Neratovicích. Lidová zařízení se mají postupně rozšířit do malých měst. Navazují na tradici vymírajících bufetů, kde si k pivu „na stojáka“ dáte utopence nebo sekanou.

Braník navazuje na tradici bufetů, kde si dáte pivo na stojáka. První Branický Výčep otevírá v Neratovicích. | foto: Staropramen

Braník se tak zařadí mezi pivovary jako Bernard, Plzeňský Prazdroj či Budějovický Budvar, které již restaurační sítě provozují. Cílová skupina „Branických výčepů“ je však jiná. Zatímco dosavadní pohostinství se zaměřovala především na podporu prodeje prémiových nebo dražších piv, Braník bude konkurovat bufetům či nádražním hospodám.

„V současné době probíhají jednání o dalších realizacích. Protože se jedná o nenáročný koncept, který může dobře fungovat i na malých městech, pevně věříme, že o něj bude zájem,“ říká Jan Trochta, manažer značkových restaurací společnosti Pivovary Staropramen. Koncept by se měl šířit franšízou.

Pivovary Staropramen, které už mají pro svou stejnojmennou značku koncept Potrefená husa, chce s výčepem, který láká na Braník 11°, prorazit především v malých městech nad pět tisíc obyvatel. Vyhledávat bude třeba nádražní lokality, kde se cestující zchladí pivem při čekání na vlak nebo při venčení psa.

Braník navazuje na tradici bufetů, kde si dáte pivo na stojáka. První Branický...

Stoly ani obsluhu uvnitř nehledejte. K tradičním bufetům přesto bude mít daleko. Výběr piva a jednoduchých jídel jako je utopenec, sekaná, párky, chlebíčky nebo nakládaný hermelín hosté uvidí na LCD obrazovkách, zavěšených nad masivním výčepem.

Hosté se budou muset spokojit s tím, že něco k jídlu nebo pití si dopřejí jen na stojáka. Výčep je podle Jana Trochty možné postavit už v prostoru od dvaceti metrů čtverečních. Kromě jednoduchého konceptu bez kuchyně ale počítá i s rozšířením větších výčepů s pestřejší nabídnou a plnohodnotnou jídelnou.

„Koncept Výčepu je určen do měst nad pět tisíc obyvatel, především na frekventovaná místa, kudy prochází větší množství lidí. Může se jednat o nádraží (a tedy návrat mnohdy oblíbených „nádražek” s jejich charakteristickou atmosférou), dopravní uzly, hlavní ulice nebo místa v blízkosti výrobních či administrativních center. Ideální velikost prostoru je od dvaceti do zhruba sto metrů čtverečních,” uvedl Trochta.

V maloobchodě Braník patří mezi nejprodávanější pivní značky. Výstav už před několika lety překročil jeden milion hektolitrů a meziročně neustále narůstá. Teď chtějí Pivovary Staropramen ve větší míře značku vrátit i do hospod a restaurací.

Autor:


Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....



Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Prověřte, jak získal majetek! Na finanční správu přišlo 1 173 podnětů

Ilustrační snímek

Už třetím rokem Češi hlásí příjmy, které se nemusejí psát do daňových přiznání. Pokud to neudělají, riskují do budoucna...

Další z rubriky

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila za menšinová vláda...

Najdete na iDNES.cz