Příkladem stále mohutnější expanze stále kvalitnější produkce je především Brazílie. Jako všude jinde v Latinské Americe i zde se réva objevila s příchodem kolonizátorů. Jen na rozdíl od ostatních území zde to byli Portugalci, kteří révu do země přinesli.
Ač se v Brazílii spotřebovalo poměrně velké množství vína, jeho kvalita nebyla nijak valná. Tamní konzument se spokojoval se základními kategoriemi na bázi konzumní produkce prostřední jakosti. Vše se začalo měnit na počátku devadesátých let minulého století, kdy se brazilští vinaři pod vlivem boomu, který v té době víno prožívalo, rozhodli pozvednout úroveň vinohradnictví a vinařství nad běžné standardy.
Rozsáhlé investice směřovaly do vinohradů, výstavby ultramoderních produkčních závodů a nákupů technologií. Finanční prostředky byly vloženy i do „nákupu“ winemakerů a zároveň do školení budoucích vlastních odborníků. Do Brazílie přišli enologové světových jmen, jako například známý Michel Rolland, aby připravili vína z prvních sklizní.
Zároveň se vlastní sklepmistři z významných podniků rozjeli do všech koutů vinařského světa, aby přivezli a aplikovali nejnovější trendy v přípravě vín.
Zanedlouho se začaly projevovat první výsledky a dnes stojí Brazílie před branami vrcholu vinařské produkce. Země je dnes s bezmála sedmdesáti tisíci hektarů vinic a zhruba třemi miliony hektolitrů vína roční produkce třetím největším hráčem na kontinentě.
Daleko podstatnější je však kvalita nových vín. Jména jako Miolo, Casa Valduga či Salton znamenají již dnes pojmy ve vinařském světě a jejich vína, přestože mají jistě své nejlepší dny teprve před sebou, již dnes sahají po nejvyšších postech.
S brazilskými víny se tuzemský zákazník může zatím setkat pouze v restauracích, kam je dováží společnost Cosmopolitan. Brzy by se měla brazilská vína objevit i v obchodech. Je nutné zmínit ještě jeden fenomén, který z Brazílie dělá potenciálního lídra jihoamerického vinařství. Je jím úspěšná snaha o pěstování révy v tropickém pásmu ve státě Bahia.
Pokud se podaří doladit kvalitu vín, což je rok od roku úspěšnější, bude země disponovat ojedinělou možností dvou, a dokonce i více sklizní v jednom roce. A to je značná a jedinečná výhoda Brazilců při stále tvrdším konkurenčním boji ve světovém vinařském ranku.