Spotřeba zeleného ovoce v ostrovní zemi roste každoročně téměř o třetinu. Britští zákazníci za něj během roku do letošního března utratili rekordních 128 milionů liber, píše britský deník The Telegraph.
Síť rychlého občerstvení Pret a Manger, která nabízí čerstvé potraviny bez konzervantů a chemie nedávno uvedl, že jeho zákazníci snědli jen během loňského roku pět milionů avokád, což společnosti pomohlo k dvojcifernému růstu prodejů.
Stejný trend je vidět i ve Spojených státech, kde během července letošního roku vystřelila cena jedné přepravky obsahující 60 avokád na komoditních trzích na rekordních 63,75 dolaru, což představuje meziroční nárůst o 73 procent.
Podle amerických pěstitelů a dovozců ze sdružení Haas Avocado Board, které kontroluje 95 procent domácího trhu, vzrostla cena jednoho avokáda z 1,50 dolaru na 2,50 dolaru.
Příčiny rostoucích cen leží v Mexiku, které je největším světovým producentem a vývozcem ovoce a pokrývá zhruba polovinu celkové americké spotřeby. Na vině je špatná úroda a nepokoje v jednom ze spolkových států mexické federace Michoacán, odkud pochází téměř 90 procent veškeré mexické produkce avokád.
Začátkem měsíce vstoupilo přes 500 regionálních producentů do stávky a zastavili dodávky. Povzbuzeni tím, že jejich největších konkurenci Peru a Chile nejsou výpadek dodávek schopni nahradit, si chtějí vynutit vyšší výkupní cenu.
Pro mexické farmáře je avokádo lukrativní komoditou - jeho pěstováním si vydělají víc než u ostatních plodin. Kvůli novým plochám na pěstování avokáda začali někteří z nich nelegálně kácet jehličnaté lesy, čímž trpí příroda a o avokádu se ve spojitosti s tím mluví jako o novém palmovém oleji (psali jsme zde).