Obyvatelé středověkého Londýna pili pivo po litrech, první džbán si dávali zpravidla již k snídani.
"Zlatavý mok byl prý podáván i dětem, mimo jiné kvůli špatné kvalitě vody," uvedl John Clark, kurátor unikátní, tento týden otevřené výstavy o životě v britské metropoli ve středověku.
Podle Clarka se Londýn mohl ve 12. století pyšnit 1300 pivnicemi, tedy jednou hospodou na každých 50 obyvatel. Muži také již tenkrát měli úctyhodná pivní bříška, jak mimochodem dosvědčují podobizny na historických džbánech, jež budou součástí výstavy.
"Většina lidí, včetně dětí, pila pivo vyráběné z ječmenného sladu bez příměsi chmele. Pili pivo i k snídani a každý den urazili kolem čtyř a půl litru, což je přišlo na pouhou penci. Tím pádem se jen ti opravdu nejchudší museli spokojit s vodou," citovaly Clarka internetové stránky BBC.
To potvrdil i sládek Tom Knox z pivovaru Nethergate, který dnes vyrábí obdobu středověkých piv. "Pivo bylo nejpopulárnějším nápojem v době, kdy voda a mléko byly často plné nečistot a čaj a káva ještě nebyly v Anglii známy. Při vaření a kvašení piva byla naopak většina bakterií zničena," vysvětlil. Mezi bohatšími byla prý už tehdy v oblibě také dovážená vína.
Pivo vařené z chmele získalo v Londýně popularitu ve 14. století. Podle jednoho z dobových komentářů z roku 1542 bylo pití piva "na škodu mnohým Angličanům, protože se po něm tloustne a roste po něm břich".
Podle Clarka nicméně nebylo ve středověkém Londýně zvykem táhnout v noci od hospody k hospodě, protože tehdy panovaly přísné noční zákazy vycházení. "Místo toho štamgasti zůstávali v jedné hospodě, zpravidla v zadní místnosti," podotkl Clark.