Nařízení, které každému kuřákovi přikazuje zaznamenat odskočení si z práce na cigaretu, schválil úřad v Brecklandu na začátku roku, v platnost vstoupil v pondělí.
Šéf úřadu William Nunn prezentuje nové pravidlo jako férový pracovní přístup a vstřícný krok vůči kuřákům. "Náš flexibilní pracovní systém umožňuje kuřákům vzít si přestávku na cigaretu, aniž by se ocitli ve střetu s pracovní dobou. Nové pravidlo nastoluje spravedlivé podmínky pro všechny pracující," prohlásil Nunn.
Kuřáci podle něj nařízení přivítali pozitivně a sami prý jeho vznik podnítili. Polovina z nich se totiž z práce odhlašovala už před tím a nelíbilo se jim, že ostatní to nedělají, píše BBC News Magazine.
Kouření ubere z práce 15 minut až hodinu
Doba, kterou kuřáci stráví denně u svých cigaret, se podle Nunna u každého zaměstnance liší. Někteří si zaskočí ven několikrát denně na 4 až 5 minut. Jiní ale chodí ven až čtyřikrát denně a zapomenout se tam v družném hovoru s ostatními kuřáky až na dvacet minut.
Podle průzkumu, sestaveného z odpovědí 2 500 lidí a zveřejněného minulý měsíc na www.onepull.com, stráví průměrný kuřák u cigarety zhruba čtvrt hodiny denně po dobu pracovní doby. Za celý svůj pracovní život pak kouření věnuje zhruba jeden pracovní rok. Jiný průzkum z roku 2003, provedený firmou Croner Consulting, ale průměrný čas strávený na kouření odhadl na tři pětiminutové přestávky, tedy čtvrt hodiny denně.
Ať už kuřáci stráví denně kouřením čtvrt hodiny nebo celých 60 minut, řadě jejich kolegů se nelíbí ani jedna z obou variant. "Když lidé plnili nějaký úkol a jeden z nich se zvedl a odskočil si zakouřit, tak bylo v týmu vždy cítit velké napětí. Rozkládalo ho to," popsal své zkušenosti BBC Robert King, který měl vlastní ochranku a vedl v ní kolektiv až patnácti lidí.
On i další lidé tak považují nové nařízení za přínosné.
Kouření prospívá kolektivu, říkají kuřáci
Zastánci kouření s tím ale nesouhlasí a nové pravidlo považují za diskriminační. Přestávky v práci jsou podle nich důležité a utužují kolektiv. Pokud to tak ale zaměstnavatelé nevidí, měli by podle nich přestat proplácet i přestávky na uvaření kávy či povídání s kolegy, domnívá se například ředitel kuřácké lobbistické skupiny Forest Simon Clark.
Expert na plánování času Clare Evans mu dává částečně za pravdu. Lidé dnes pracují delší dobu než dříve. Zároveň musejí přebírat práci po svých propuštěných kolezích a v této atmosféře jsou podle něj přestávky hodně důležité.
"Přestávka není jen o tom, že člověk přestane pracovat u počítače, ale setkává se v tu chvíli s ostatními lidmi a vyměňuje si s nimi své zkušenosti, což má nepřímý pozitivní efekt na jejich produktivitu a prospívá to byznysu," říká Evans.
Nárok na krátké přestávky během práce - čtvrt hodiny dopoledne a čtvrt odpoledne - by podle něj měl mít každý pracující člověk, a pokud si jen kuřáci musí tento čas zaznamenávat na svých "píchačkách", tak jsou podle něj obětními beránky.