Káva, čokoláda a další potraviny mohou mít v jednotlivých státech jiné složení, potvrdil Frederic Vincent, mluvčí eurokomisaře pro spotřebitelskou politiku Johna Dalliho. Název výrobku se přitom nemusí lišit.
Debatu o rozdílné kvalitě potravin odstartoval test Asociace spotřebitelů Slovenska (ASS), který došel k závěru, že do bývalých komunistických zemí se dodávají potraviny v horší kvalitě než na Západ. Test ukázal, že nejhorší potraviny se dodávají do Bulharska. Odborníci toto chování připouštěli, už se o tom delší dobu šeptalo. (více čtěte zde)
"Firmy nemají povinnost prodávat ten samý produkt pod tou samou značkou ve všech zemích Unie," dodal Vincent. Musí ale o složení výrobku spotřebitele na etiketě informovat.
Jednou z potravin, kterými se test zabýval, byla právě Coca-Cola. Testy potvrdily, že pro slovenský, bulharský, maďarský a rumunský trh obsahuje nápoj izoglukózu. V Coca-Cole, která se prodává v Česku, Německu, Polsku a Rakousku, jí ale nahradil cukr.
Odlišnosti ve složení ukázal test také ve složení koření a kávy. Čokoláda Milka ale měla podle analýz ve všech zemích stejné složení i kvalitu.
Výsledky průzkumu neměly podle Potravinářské komory Slovenska pro spotřebitele vypovídací hodnotu. Předseda ASS Miloš Lauko nesouhlasí. "Když si spotřebitel u nás kupuje Mercedes nebo pračku Miele, očekává, že je dostane ve stejné kvalitě jako v Německu. U potravin by to mělo fungovat stejně." Myslí si také, že by případné rozdíly na etiketě měly být jasně uvedeny.