Čeští producenti se proto krácení kvót obávají. "Jednorázové zkrácení produkce je životně důležité pro dobrý start," vzkázala ale už dříve komisařka Mariann Fischerová-Bölová.
Brusel připravil reformu cukerného pořádku, kterou chce spustit 1. července. Výrobci dříve vítali, že reforma byla místo plošného škrtání kvót postavena spíše na zvýšení konkurence, která má vést k odchodu slabších z trhu. Škrty podle komise postihnou především výrobu určenou na export.
Cukerný režim se v EU nezměnil skoro 40 let a vedl k trojnásobně vyšším cenám cukru než na světovém trhu. Reforma počítá s tím, že zaručené ceny cukru v EU klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent a cukrové řepy o dvě pětiny. - více zde
Pokles cen má pěstitelům vynahradit příspěvek z rozpočtu EU, kompenzující téměř ze dvou třetin ztrátu příjmů. Toto odškodnění budou moci státy ze svých rozpočtů ještě dočasně navýšit. Současně má odchod slabších cukrovarníků z trhu usnadnit restrukturalizační fond, samofinancovaný průmyslem.
Podle Evropské komise dosavadní systém už nebyl udržitelný, a to i kvůli prohře ve Světové obchodní organizaci o exportní dotace, jakož i chystanému otevření evropského trhu vývozcům cukru z padesátky nejchudších zemí světa v roce 2009. Reforma tak má zajistit přežití konkurenceschopné části evropského cukrovarnictví, aniž by stála "cent navíc z veřejných prostředků".
Komise očekává, že výroba cukru v EU, pohybující se okolo 20 milionů tun ročně, klesne o šest až sedm tun, což umožní pokrýt domácí poptávku, za přispění dovozu z rozvojových zemí. V unijních skladech je nyní asi 1,5 milionu tun cukru a hrozil další přebytek kolem 2,5 milionu tun. Ten by měly vyrovnat schválené škrty.