Představte si, že byste se hned na obalu džusu dozvěděli, že jedna sklenice vám dodá 33 procent denní dávky cukru. Nebo že kelímek čokoládového dezertu, který si chcete koupit ke svačině, vám ukrojí z vašeho celodenního příjmu energie pětinu a tuků téměř třetinu?
Někoho nechá taková informace v klidu, jiného možná přinutí poohlédnout se v regále po něčem méně kalorickém a více přemýšlet o výběru stravy.
Do pěti let by měly být takové informace na všech potravinách. Už dnes můžete malé barevné obdélníčky s velkými číslicemi vidět zhruba na třech stovkách výrobků. Někteří výrobci předběhli dobu a začali své produkty značit novým způsobem ještě dříve, než jim to nařídí Evropská unie.
. Jak rozumět etiketámCo říkají informace na obalech? |
Po jejich zavedení by se tak každý měl z obalu dozvědět nejen, kolik energie, tuků, cukrů, soli a dalších živin přijme s jednou porcí, ale také, kolik si s ní "ukousne" z množství doporučeného odborníky pro celý den. To vše na přední straně obalu. A jednotným způsobem, který usnadní porovnávání výrobků mezi sebou.
Alkohol má výjimku
Požadavky na označení se vztahují na potraviny a nápoje balené od výrobce, nikoli však na nebalené produkty, jako je maso nebo zelenina či vážené sýry. Z povinnosti značit množství energie jsou prozatím vyňaty také alkoholické nápoje (kromě míchaných nápojů typu whisky+cola), ale počítá se s tím, že se směrnice po pěti letech konzultací rozšíří i na alkohol. Pokud by se tak stalo, museli by odhalit kalorické hodnoty svých produktů i vinaři a výrobci destilátů.
Lupa už nebude třeba
Kdo chce, může si i dnes na mnoha výrobcích najít užitečné výživové údaje, dá to však hodně práce, protože jsou nepřehledné a především špatně čitelné. I to by se mělo změnit. Povinné údaje budou muset být uvedeny písmem o minimální velikosti tři milimetry a na patřičně kontrastním pozadí. A nesmí je zastínit reklamní slogany.
Alergeny na jídelním lístku
Vzhledem k velkým zdravotním rizikům, která přinášejí alergeny, navrhuje směrnice, aby všechny potraviny, které obsahují alergenní látky, musely nést jasné upozornění na obale. Zatím se tato povinnost týkala jen balených potravin. Jenže alergici potřebují vědět, zda jídlo neobsahuje například arašídy, mléko, hořčici nebo ryby bez ohledu na to, zda je balené nebo nebalené. Podle nových pravidel se bude muset přítomnost alergenů uvádět i u jídla podávaného v restauracích a kavárnách. Jakým způsobem? O tom ještě není rozhodnuto.
Lepší výběr
Pokud bude návrh přijat, měly by předpisy vstoupit v platnost v červnu 2009 a potravinářský průmysl bude mít tři roky na zavedení změn, malé a střední podniky pět let. Odborníci, kteří návrh víc než pět let připravovali, si od nového značení slibují, že dá spotřebitelům nezbytné informace, aby se mohli lépe při výběru potravin rozhodnout.
"Nechceme měnit návyky lidí. Účelem není rozdělit potraviny na zdravé a nezdravé, ale aby spotřebitel informace na obalech skutečně používal," řekla Paola Testori Coggi z Generálního ředitelství pro zdraví a ochranu spotřebitele při Evropské unii.
Nejasnosti zůstávají
Zavedení jednotného značení výživových hodnot je určitě velký přínos pro spotřebitele, přesto v návrhu zůstává hodně nevyřešených otázek. Srozumitelnost údajů se podle našeho názoru nezlepší, pokud budou obaly i nadále přeplněny informacemi v několika jazykových verzích a reklamními slogany výrobců.
Nepochopitelné také je, proč se Evropa nedokáže sjednotit na tom, zda uvádět energetickou hodnotu v kilokaloriích, nebo v kilojoulech. V České republice se většinou používají kilojouly, přitom údaje na prvních nových štítcích jsou uvedeny v kilokaloriích.
Doporučené denní množství energie je stanoveno pro ženu středního věku, u potravin určených dětem bude tedy procentuální podíl zkreslený. Počítání se tedy stejně nevyhnete.
Proč se mají povinně uvádět nasycené mastné kyseliny, zatímco nezdravé a odborníky kritizované transmastné kyseliny ne? Proč se nemusí povinně značit země původu? Proč může být místo výrobce uveden distributor nebo nic neříkající "vyrobeno v EU“?
To vše jistě nepřispívá k lepší informovanosti.
Procentuální podíl se počítá z těchto průměrných hodnot | |
energie | 2 000 kcal/ 8 400 kJ |
bílkoviny | 50 g |
sacharidy | 270 g |
cukry | 90 g |
tuky | 70 g |
nasycené mast. kyseliny | 20 g |
vláknina | 25 g |
sodík (sůl) | 2,4 g (6 g) |