"Chceme dát Pražanům možnost ochutnat burčák ve vrcholném stádiu, tedy nikoli ten mok, který se často na různých místech prodává z kanystrů," vysvětluje Jan Horešovský ze Spolku přátel vína.
"Nabídneme pro srovnání burčák v různém stadiu rozkvašení. Veřejnost ochutná od téměř čistého moštu až po burčák v nejvyšším stadiu vývoje - na hraně," dodává.
Protože spolek sídlící na Malé Straně vlastní vinici nemá, požádal o spolupráci vinaře z moravských Rakvic Vladimíra Šabatu. Ten nejenže přiveze hrozny z vinic v okolí Přítlucké hory, ale bude návštěvníkům podávat i zasvěcený výklad. Bude možno ochutnat burčák vzniklý minimálně ze dvou odrůd vinné révy.
Hlavní součástí tohoto víkendového vinobraní na Malé straně bude praktická ukázka prvotního zpracování hroznů. Návštěvníci sami si budou moci vyzkoušet mletí na jednoduchém mlýnku a lisování na šroubovém lisu. Pro zájemce má být připravena i výstavka hroznů jednotlivých odrůd révy.
Kdo to o tomto víkendu do Lustermannského sklepa nestihne, bude na stejném místě mít možnost právě vrcholící burčák ochutnat každý zářijový a říjnový čtvrtek.
Akce "Lustermannský burčák začíná již tento pátek v 16 hodin odpoledne a pokračovat bude ještě v sobotu od 13 do 22 hodin.