Státní zemědělská a potravinářská inspekce v roce 2019 zkontrolovala 290 prodejních míst burčáku a v 61 případech inspektoři odebrali vzorek pro laboratorní analýzu.
K největším prohřeškům jeho prodejců patří ředění vodou, ke kterému loni došlo ve třech případech. V nejhorším případě obsahoval burčák v Horních Věstonicích 21 procent vody.
Nadlimitní přídavek cukru zaznamenali inspektoři ve stejném množství případů. Jeden prodejce prodával menší než deklarovaný objem, dvakrát inspektoři objevili nadlimitní podíl alkoholu, ve dvou případech naopak podlimitní.
„Inspektoři uskutečnili kontroly u prodejců i výrobců, a to zejména u těch, jejichž vzorky nevyhověly požadavkům právních předpisů už v minulosti. Zaměřili se však také na nové, dosud neprověřené prodejce, u nichž převládá stánková forma prodeje,“ uvedl Kopřiva. Inspektoři také často vyráželi na podnět samotných spotřebitelů.
O rok dříve mířilo do laboratoře 44 vzorků, nevyhovělo pět, v roce 2017 jich nevyhovělo sedm z 51 a v roce 2016 čtyři z 69. Inspektoři kontrolují jak burčák, což je nápoj vyrobený výlučně z českých a moravských hroznů, tak částečně zkvašený hroznový mošt. Jde o tentýž nápoj, avšak ze zahraničních hroznů.
„Při kontrole se inspektor zaměřuje mimo jiné na senzorické požadavky, na místě tedy hodnotí chuť, vůni a barvu nápoje, dále řádné označení zboží pro spotřebitele, odpovídající průvodní dokumentaci dokládající původ zboží a hygienu prodeje,“ popsal Kopřiva.
Inspekce postupně zveřejňuje nevyhovující burčáky, jejich výrobce a místa prodeje na webu Potraviny na pranýři.