Phillip Williams z Georgie si objednával burger v drive thru pobočce společnosti v Atlantě. U okénka nezapomněl zmínit, že chce Impossible Whopper, burger s rostlinnou alternativou masa, navíc bez majonézy. Doufal, že tak obdrží stoprocentně veganský produkt.
Později se však dozvěděl, že zaměstnanci řetězce připravují rostlinnou směs do Impossible Whopperu na stejném grilu jako hovězí maso do standardních masových burgerů.
„Pokud by zákazník měl zájem o zcela bezmasou variantu, je možné zažádat o přípravu mimo grily,“ píše se v poznámce pod čarou na stránkách Burger Kingu.
Podle Williamse takové upozornění ale nestačí. Když si burger objednával, neviděl prý žádnou ceduli, která by ho na to upozorňovala.
Williams není jediný zákazník, který se proti postupu přípravy Impossible Whopperu bouří. „Jakou má Impossible Whopper logiku, když jsou náhražky masa, které se do něj dávají, grilované na stejném grilu jako hovězí maso? Taky by mě zajímalo, kolik lidí o tom ví,“ píše se například v jednom příspěvku na Twitteru.
Společnost Burger King se zatím k případu nechce vyjadřovat. Ještě na začátku podzimu však byla z úspěchu Impossible Whopperu nadšená. Ve třetím čtvrtletí zaznamenal Burger King desetiprocentní nárůst zisku v porovnání s minulým rokem.
Bezmasý burger zajišťuje řetězci rychlého občerstvení nové typy zákazníků. Otázkou je, kolik z nich jsou jenom špatně informovaní vegani a vegetariáni.
Češti vegani si (zatím) nestěžují
Česká republika se dočkala bezmasého burgeru s názvem Rebel Whopper na začátku listopadu. Ačkoli společnost Burger King v marketingové kampani také neinformuje, že „Rebel“ není určen pro vegany ani vegetariány, na tiskové konferenci to zdůraznila a na sociálních sítích se tím také netají.
„Od spuštění kampaně otevřeně říkáme, že zatímco samotné maso je stoprocentně rostlinného původu, Rebel Whopper se připravuje na grilu, stejně jako ostatní hovězí nebo kuřecí produkty v Burger Kingu, tudíž není vhodný pro vegetariány,“ říká ředitel značky pro Česko a Slovensko Daniel Ryška.
V českých pobočkách Burger Kingu podle Ryšky nelze rostlinné maso upravit, aniž by se dotklo grilu, na kterém se připravují i hovězí nebo kuřecí burgery.
„Rebel Whopper je určen pro všechny, kteří chtějí svůj jídelníček ozvláštnit nebo odlehčit sobě nebo přírodě. A samozřejmě především pro flexitariány, jejichž strava je založena na rostlinných produktech a příležitostně ozvláštněna masem. Věříme, že v Česku je takových zákazníků dost,“ dodává Ryška.