Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Čeho se lidé nejvíce bojí

aktualizováno 
Lze původce BSE zničit důkladným provařením?

Ne, pokud se maso nevaří při teplotě nad 133 stupňů a není pod vysokým tlakem.
Lze původce BSE zničit důkladným provařením?

Ne, pokud se maso nevaří při teplotě nad 133 stupňů a není pod vysokým tlakem.

Je tedy hovězí nebo telecí bezpečné?

Mnozí odborníci považují svalovinu za bezpečnou. Telecí platí jako méně rizikové. Kdo nechce vůbec riskovat, měl by se těmto druhům masa vyhnout. Kdo chce riskovat jen trochu, měl by se ujistit, že maso není z některé BSE země, a doufat, že lze věřit veterinářům, kteří vylučují možnost proniknutí BSE na české území.

Které části hovězího dobytka jsou nejnebezpečnější?

Mozek, mícha, obratle a obecně kosti obsahující větší množství nervů, dále maso od těchto kostí a některé vnitřnosti (např. brzlík, slezina). Odborníci v EU nyní nedoporučují používat hovězí kosti na vývary či morkové polévky.

Jak bezpečné jsou jiné druhy masa?

Vepřové, drůbeží a rybí maso lze podle expertů jíst bez obav. U jehněčího a skopového je to složitější - ovčí nemoc scrapie se projevuje podobně jako BSE, i když na člověka se dosud nepřenášela. Nikdo však neví, zda se na ovce někdy nepřenesla BSE.

Může si člověk dát kus salámu?

Může, ale nejlépe z drůbeže nebo vepřového. Jak konstatoval list Süddeutsche Zeitung, "salámy a sekaná se staly věcí důvěry". Těžko si lze ověřit, zda při výrobě nebyly použity rizikové části.

Lze pít mléko a jíst sýry či další mléčné výrobky?

Mlékem ani mléčnými výrobky se podle odborníků nemoc šílených krav nešíří.

Co s jogurty, gumovými medvídky, želé či sulcem?

Všechny tyto výrobky obsahují želatinu, která se vyrábí z kostí a kůží prasat či hovězího. Donedávna byla vyráběna za nízkých teplot, v loňském roce EU zpřísnila pravidla pro výrobu. Měly by tedy být bezpečné.

Jaké riziko představují konzervy a hotová jídla?

Těžko říci. Je vhodné ověřit si, jaké přísady byly použity k jejich výrobě a odkud jsou.

Jak je to s masem lovné zvěře?

Srny a vůbec vysoká patří stejně jako krávy a ovce mezi přežvýkavce, i p ro ně tedy platí zákaz používat krmiva obsahující masokostní moučku.

Nehrozí nebezpečí psům a kočkám?

Do krmiv pro zvířata se masokostní moučky používají, zatím však nebyl prokázán žádný případ přenosu na psy. Přenos BSE na kočku už zaznamenán byl.

Je maso z biofarem bezpečné?

V ekologickém zemědělství platí zákaz krmit dobytek masokostními moučkami od roku 1993.

(Zpracováno s použitím materiálů německého ministerstva zemědělství a Evropské komise)


Autor:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Ananas z Lidlu. Češi, Slováci a Maďaři kupují jiný než Němci a Rakušané. Je...
PŘEHLED: Další šizené potraviny. Sýrová náhražka, jablko místo pomeranče

Rozdíly v kvalitě potravin jsou i v privátních značkách řetězců. Test, který zpracoval Ústav konzervace potravin Vysoké školy chemicko-technologické, srovnával...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Za cheeseburger u McDonald’s si připlatíte, zdražil poprvé od roku 2013

Americká síť s rychlým občerstvením McDonald’s zdražila jeden ze svých nejoblíbenějších produktů - cheeseburger. Zákazníci za něj nově zaplatí 29 korun, tedy o...  celý článek

(Ilustrační foto)
Už nejen vejce. Toxický fipronil našli Němci i v dalších potravinách

V Německu se vedle vajec toxický insekticid fipronil našel i v dalších potravinách, včetně pečiva, vaječných salátů nebo vaječných likérů. S odvoláním na...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.