V závěru roku se hodnota indexu meziměsíčně snížila o dva body, prosincový index se tak zastavil na 209 bodech. To byla zároveň nejnižší hodnota od poloviny roku, kdy červnový index zaznamenal hodnotu rovných 200 bodů.
"Výsledek znamená pozitivní obrat od situace z loňského července, kdy ceny potravin prudce rostly z obav z nové potravinové krize," uvedl ve zprávě Jomo Sundaram, náměstek generálního ředitele odpovědný za hospodářský a sociální rozvoj v rámci Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). K obratu podle něj pomohla především mezinárodní koordinace prostřednictvím Zemědělského systému informací o trhu (AMIS) a také klesající poptávka kvůli stagnující světové ekonomice.
Za prosincovým poklesem stály podle zprávy FAO zejména nižší ceny obilovin a olejů. K celoročnímu poklesu vedlo především výrazné zlevnění cukru o 17 procent, mléčných produktů 14,5 procenta a olejů o 10,7 procenta.