Celozrnný chléb, nebo i klasický obyčejný chléb se sýrem a kouskem zeleniny nebo ovoce je pro dítě vhodnější. Zejména tehdy, má-li sklony k nadváze.
Naprostá většina patří mezi extrudované výrobky, jejichž význam pro výživu je sporný. Jsou na bázi rýžové či kukuřičné nebo pšeničné mouky s vysokým glykemickým indexem, navíc hojně oslazené cukrem.
Pro školáky jsou vhodnější cereálie z kategorie "dospělých", protože dítě po jejich konzumaci snáze udrží patřičnou hladinu krevního cukru, zejména pokud je jí s mlékem nebo bílým jogurtem. Je potřeba mít na paměti, že stejně jako nedostatečný pitný režim, i pokles hladiny cukru může být u citlivých dětí příčinou horšího soustředění, a tedy špatných výsledků ve škole.
JAK DOPADLY CEREÁLIE PRO DĚTI? |
LEPŠÍ VÝROBKY |
HORŠÍ VÝROBKY |
Z výživového hlediska jsou pro děti naprosto nevhodné Choco flakes Cuétera, k jejichž výrobě byl (podle složení na obale) použit hydrogenovaný tuk, který je zdrojem transnenasycených mastných kyselin, jež jsou považovány za škodlivé.
Pokud dospělí snídají cereálie, měli by vždy sáhnout po takových, které jsou co nejméně zatížené cukrem a mají co nejvyšší obsah vlákniny. Abychom mohli cereálie považovat za dobrý zdroj vlákniny, mělo by být v jedné porci alespoň 2,5 gramu, tedy 10 procent doporučené denní dávky.
Tento požadavek většinou splňují jen výrobky, jejichž hlavní složkou jsou ovesné vločky. Pokud vybíráme ostatní druhy, měli bychom sáhnout po takových, v nichž je na prvním místě ve složení uvedené celozrnná mouka.
Z celozrnné pšenice bez přídavku dalších obilovin je vyroben vítěz testu Kellog's Toppas, díky tomu má i nejvyšší obsah vlákniny a nejnižší energetickou hodnotu.