Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Francouzští šéfkuchaři objevují černý česnek, pátou chuť z Japonska

  19:07aktualizováno  19:07
Na talíři má tento poklad barvy uhlí s vláčnou texturou čím překvapit. Ve městě Billom v centrální části Francie začíná první producent francouzského černého česneku oblíbeného v Asii získávat pozornost gastronomických odborníků a šéfkuchařů, píše agentura AFP.

Černý česnek. | foto: Profimedia.cz

Ve starém rodinném domě v tomto středověkém městečku v Auvergne proslaveném růžovým česnekem, kde byl kdysi obchod s nábytkem, Laurent Girard očišťuje jednotlivé stroužky česneku, aby je připravil k zavaření. Česnek se bude pomalu vařit čtyři až šest týdnů za přesné vlhkosti a teploty, které jsou uchovávány v tajnosti.

„V Japonsku je proslulý česnek z města Aomori ponořen 45 dní do slané mořské vody. Protože u nás moře nemáme, musel jsem postupovat jinak, aniž bych přidával nějakou přísadu,“ říká Girard.

Zakulacená chuť

Vlivem chemické reakce, která vzniká například při vaření masa, probíhá molekulární přeměna uvnitř stroužků česneku, které nabízejí širokou paletu chutí podle toho, jak dlouho byly zpracovávány: někteří v něm cítí hřiby či ústřice nebo balzamikový ocet, jiní zase hrušky, lékořici nebo kávu s čokoládou. Chuť česneku přitom ztrácí svou ostrost a zakulacuje se.

V Japonsku, kde se černý česnek objevil na počátku tohoto tisíciletí, se tato pochutina nazývá rovněž umami, pátá chuť, která doplňuje čtyři základní chutě: sladkou, slanou, kyselou a hořkou, a kterou nacházíme zejména v sojové omáčce, korýších a čaji matcha.

Tuto koncentraci chutí objevil Girard v roce 2014 na jednom trhu v Bourges u stánku patřícího Korejci. „Jeden přítel mi řekl: proč se do toho nepustíš? Po šesti měsících pokusů a padsesáti kilogramech česneku v popelnici jsem na to konečně přišel,“ tvrdí.

Girard rychle nalezl odbytiště, zejména u šéfkuchařů. „Dosud jsem váhal ho koupit, když pocházel z Asie. Byl suchý, nevěděl jsem, co s tím,“ říká Eric Guermon z Auberge de la Forge v Glaine-Montaigut nedaleko Billomu.

„Toto je čerstvý, živý a voňavý produkt. Má různé chuti a může se přidávat k tučným husím játrům, k drůbeži, k langustám, k čokoládě či ke zmrazenému nugátu,“ ujišťuje.

Léčivé možnosti

Girard dnes zásobuje prestižní restaurace včetně některých vyznamenaných michelinskou hvězdičkou, jako je Carrousel šéfkuchaře Oliviera Saida v městečku Maringues v centrální Francii.

„Mnoho lidí nemá rádo česnek, ale chutná jim, když je takto zpracovaný. Je přínosem pro jídelníček, nabízí plno kombinací,“ říká Olivier Said, jenž je nositelem michelinské hvězdičky.

Značná část milovníků černého česneku, jak ve Francii, tak v cizině, nechodí do restaurací nebo do lahůdkářství, ale pojídá ho jako potravinový doplněk, neboť černý česnek má podle četných vědeckých studií mnohé terapeutické přednosti. Je mnohem bohatší na antioxidanty než obyčejný česnek, posiluje imunitní systém, snižuje vysoký krevní tlak, prospívá při cukrovce či pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Podle některých studií je dobrý i v boji proti rakovině.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Konec čerstvého jídla na černém tácku. Lidl končí se škodlivým plastem

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Maloobchodní řetězec Lidl se ve Velké Británii zavázal, že přestane používat černý plast, do kterého balí ovoce a...

Další z rubriky

Slunce rekordně vydělalo německým elektrárnám, solární energie roste i v ČR

Ilustrační snímek

Němečtí výrobci solární energie očekávají rekordní rok. Podle Německé asociace solárního průmyslu (BSW-Solar) dosáhne...

Plynovod na dně Baltského moře rozděluje svět. Pro Česko je však přínosem

Loď Solitaire sloužící k pokládání potrubí na mořské dno.

Jde o jednu z nejostřeji sledovaných staveb v Evropě. Přes dvanáct set kilometrů dlouhý plynovod Nord Stream 2 na dně...

PŘEHLEDNĚ: Podívejte se, jak se vyvíjela americko-čínská celní válka

Ilustrační snímek

Listiny s položkami, na které se vztahují dovozní cla, se na čínské i americké straně neustále prodlužují. Naposledy v...



Najdete na iDNES.cz